Poster financiar

CURSUL LEULUI A ÎNCEPUT SĂ CREASCĂ DIN CAUZA LIPSEI DE CERERE LA VALUTĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

21 noiembrie, 2017
CURSUL LEULUI A ÎNCEPUT SĂ CREASCĂ DIN CAUZA LIPSEI DE CERERE LA VALUTĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

Cursul leului moldovenesc a început să crească brusc din cauza lipsei de cerere la valută, care puţin probabil că va apărea în următoarele zile.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că cererea de dolari americani şi de euro din partea importatorilor a încetat rapid şi acum, din cauza lipsei de cumpărători de valută, moneda naţională se apreciază ferm.

„Dacă în primele două-trei zile aprecierea nu era mai mare de 2-3 bani, acum leul se apreciază cu 4-5 bani pe zi, iar acest lucru nu este o limită, dacă Banca Națională nu va ieşi pe piață pentru a cumpăra valută”, a spus unul dintre dealeri.

Participanţii profesionişti ai pieţei spun că tot timpul când leul se aprecia, autoritatea de reglementare nu intervenea pe piaţă, iar acum, când cursul a luat un nou trend şi moneda naţională iarăşi creşte, BNM iarăşi lipseşte.

„Dacă dealerii BNM nu vor începe să cumpere valută, atunci, în lipsă de cerere din partea importatorilor, cursul leului va continua să se aprecieze şi se va apropia de pragul 17 MDL:$1”, a remarcat interlocutorul agenţiei.

În opinia dealerilor valutari, „un nou val de cerere” de valută din partea importatorilor mari ar putea apărea peste trei sau chiar patru săptămâni. De aceea, este puţin probabil că se va reuşi menţinerea cursului la nivelul actual de 17,50-17,60 MDL:$1 fără a admite creşterea lui, fără intervenţia BNM de procurare a valutei.

„Nu excludem că, odată cu scăderea prețului la petrolul, operatorii de pe piața petrolieră se vor înviora şi vor majora importurile de motorină și benzină pentru a-și completa rezervele într-un moment în care prețul va fi puţin mai mic”, a spus dealerul.

INFOTAG precizează: Pentru marţi, 21 noiembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 17,5636 MDL:$1 şi, respectiv, 20,6830 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 21.11.2017 02:20:54 Serdgiu
    De ce atunci BNM nu cumpara valuta?
  2. 22.11.2017 04:21:24 Fima
    Intrebati pe guvernatorul BNM dl Cioclea, de ce banca nu vre sa cumpara valuta?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.