Poster financiar

VICEGUVERNATORUL BNM: „INSTANTANEUL” ŞI „VIZIUNEA PE TERMEN SCURT A PERSPECTIVELOR” ESTE O TRĂSĂTURĂ DISTINCTIVĂ A ACŢIONARILOR MOLDOVENI AI BĂNCILOR

22 noiembrie, 2017
VICEGUVERNATORUL BNM: „INSTANTANEUL” ŞI „VIZIUNEA PE TERMEN SCURT A PERSPECTIVELOR” ESTE O TRĂSĂTURĂ DISTINCTIVĂ A ACŢIONARILOR MOLDOVENI AI BĂNCILOR

„Instantaneul” şi „viziunea pe termen scurt a perspectivelor” este o trăsătură distinctivă a acţionarilor moldoveni ai băncilor care doresc să obţină profit şi dividende aici şi acum, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Cristina Harea.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviu al viceguvernatorului pentru revista „Profit”, foarte puţini acţionari locali se gândesc serios la dezvoltarea băncii lor, la strategie şi la modelul de business pentru dezvoltarea progresivă şi durabilă a băncii.

„Puţini se gândesc la investiţiile necesare astăzi pentru a creşte mâine fiabilitatea, competitivitatea şi profitul băncii”, spune Cristina Harea.

Potrivit ei, acţionarii ar trebui să înţeleagă, de exemplu, că participarea în capitalul social al unei bănci în întreaga lume nu este numai o investiţie simplă a banilor, ci un privilegiu şi o mare responsabilitate.

Întrebată ce atitudine are faţă de faptul că în sistemul bancar al republicii Moldova sunt bănci cu cote de piaţă de 10%, 18%, 30%, dar sunt şi din cele care au doar câteva procente, bancherul a spus că „aceasta e bine”

„Ar fi bine să existe o varietate şi mai mare în ofertele de produse bancare şi în „individualitatea” băncilor. Cât despre cota de piaţă, dacă o bancă mică poate gestiona bine afacerea inclusiv din punct de vedere al structurii, capitalului, tehnologiei şi cerinţelor prudenţiale, găsindu-şi în timp clientul şi obţinând profit pentru acţionari, de ce nu? Loc pe piaţă ajunge pentru toată lumea”, consideră ea.

În opinia bancherului, piaţa Moldovei are potenţial de creştere, fiind acum, cel mai probabil, la cel mai mic punct de compresiune.

„Astăzi se pun bazele pentru ziua de mâine şi de poimâine. Noi toţi - şi BNM, şi băncile trebuie să ne mişcăm foarte repede şi, cel mai important, în direcţia cea bună. Acum trebuie să schimbăm foarte multe. Schimbăm legile şi regulamentele, abordarea faţă de reglementarea şi supravegherea bancară la macronivel pentru a asigura stabilitatea financiară a întregului sistem, dar şi la micronivel pentru fiecare bancă, fiind ghidaţi, în primul rând, de o măsură a riscului”, spune Cristina Harea.

Potrivit ei, băncile trebuie să reconfigureze rapid procesele de afaceri, structurile, sistemele informatice, regulamentele interne şi, cel mai important, cunoştinţele şi abilităţile practice.

„Este bine dacă băncile mai au şi acţionari transparenţi, înţelegători şi care susţin banca. Iar dacă nu este chiar aşa, atunci managementului îi revine o povară dublă de efort. Sunt sigură că „mâine-poimâine, într-un an sau doi, vom vedea un sistem bancar modernizat serios, a cărui temelie o punem astăzi”, susţine viceguvernatorul BNM, Cristina Harea. (Interviul integral al viceguvernatorul BNM, Cristina Harea, îl puteţi citit în numărul din noiembrie al revistei „Profit”).

 

Comentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 22.11.2017 05:39:04 Andrei
    Corect, asa si trebue, noi avem exemle Sor si Platon, parca este destul...
  2. 23.11.2017 10:25:53 Victor
    Stiu precis, daca ceva sa fie in sistemul bancar incorect Cristina Harea sa fie prima de la BNM care sa prelua masuri concrete si dura!
  3. 23.11.2017 06:16:53 Dihor
    D-na Harea spune cum trebue sa ghindesc si sa fac actionarii. Ea nu este actionar, ea nu poate sa intalege interes care au majoritatea actionarii in Moldova. Pe hirtie avem mai mult ca 1 000 000 de actionarii.
  4. 26.11.2017 12:25:17 Silivia
    Cristina Harea spune ce scrie cartea, da viata si sistemu banca in Moldova asta este alt ceva!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.