Poster financiar

AUTOREGLAREA SITUAŢIEI PE PIAŢA VALUTARĂ FĂRĂ CUMPĂRĂTORI DE EURO ŞI DOLARI NU VA ŢINE MULT – OPINIA DEALERILOR

04 decembrie, 2017
AUTOREGLAREA SITUAŢIEI PE PIAŢA VALUTARĂ FĂRĂ CUMPĂRĂTORI DE EURO ŞI DOLARI NU VA ŢINE MULT – OPINIA DEALERILOR

Autoreglarea situaţiei pe piaţa valutară din contul cererii şi ofertei fără cumpărători de euro şi dolari nu va ţine mult, consideră dealerii valutari, care recunosc că nu ştiu cum se va comporta cursul leului moldovenesc.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei valutare susţin că, la sfârşitul săptămânii trecute, piaţa s-a autoreglat datorită faptului că pe piaţa interbancară a fost cam acelaşi număr de bănci care au cumpărat şi vândut valută la cererea clienţilor săi.

„Luni, 4 decembrie, pe piaţă iarăşi predomină oferta de euro și dolari, ceea ce, în absența cumpărătorilor, va duce la aprecierea monedei naționale. Volumul acesteia va crește în mod tradițional odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă”, a spus interlocutorul agenției.

Participanții pieţei menţionează că ultima tendință de apreciere a leului moldovenesc a fost suspendată fără ajutorul autorităţii de reglementare, care nu a recurs la cumpărarea excesului de valută pe piață.

„Este greu să presupunem cum va evolua situaţia, deoarece nu ştim nimic. De exemplu, idee nu avem care este limita de jos în aprecierea monedei naţionale, mai jos de care Banca Naţională nu va aprecia leul. Poate că e vorba de pragul de 17 MDL:$1 sau, în caz de un flux mare de valută, BNM ar accepta şi un curs de 16,50 MDL:$1?!”, s-a întrebat un dealer bancar.

Toţi participanţii pieţei menţionează că nu se prevede un deficit de valută până la sfârşitul anului 2017.

Ei spun că toţi încearcă să vândă şi să cumpere valută la cursul cel mai avantajos, dar, deoarece în ultimul timp vânzătorii sunt mai mulţi decât cumpărătorii, ei nu întotdeauna reuşesc să facă tranzacţii avantajoase.

INFOTAG precizează: Pentru luni, 4 decembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 17,1739 MDL:$1 şi, respectiv, 20,4395 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 05.12.2017 09:34:01 Efim
    In asa situatie BNM trebue sa cumpara valuta...
  2. 09.12.2017 12:08:22 Dihor
    In 2018 situatia pe piata valutara sa schimba in mod brusc!
  3. 11.12.2017 10:17:22 Marc
    Socot ca politica BNM este absolut corecta!!!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.