Poster financiar

CURTEA DE ARBITRAJ DE LA STOCKHOLM, LA CARE AU APELAT ACŢIONARII MAIB, A PRONUNŢAT O DECIZIE ÎN FAVOAREA MOLDOVEI

13 decembrie, 2017
CURTEA DE ARBITRAJ DE LA STOCKHOLM, LA CARE AU APELAT ACŢIONARII MAIB, A PRONUNŢAT O DECIZIE ÎN FAVOAREA MOLDOVEI

Curtea de Arbitraj de la Stockholm, la care au apelat acţionarii Moldova Agroindbank (MAIB), a pronunţat o decizie în favoarea Moldovei.

Surse de încredere au comunicat pentru INFOTAG că, după mai multe şedinţe de judecată, a fost anunţată o pauză de trei zile, care s-a încheiat cu pronunţarea hotărârii în favoarea instituţiilor de stat ale Moldovei, în special, în favoarea Băncii Naţionale, care, la sfârşitul anului 2015 şi la începutul anului 2016, a blocat două pachete de acţiuni ale unui grup de acţionari ai MAIB.

Potrivit interlocutorului agenţiei, decizia Curţii de Arbitraj va fi publicată peste o lună.

După cum a informat anterior INFOTAG, autoritatea de reglementare a blocat pachete de acţiuni ale MAIB în mărime de peste 40% din motiv că acţionarii acestora au acţionat „concentrat”, fără a avea permisiunea BNM pentru aceasta.

Blocând acţiunile, BNM le-a propus proprietarilor acestora să vândă hârtiile în decurs de 90 de zile unor alţi investitori, care trebuie neapărat să aibă permisiunea BNM pentru cumpărarea acţiunilor. În prescripţie, BNM a obligat conducerea MAIB să anuleze aceste acţiuni, în cazul în care acestea nu vor fi vândute în decurs de trei luni.

Ulterior, când a expirat termenul de 90 de zile, stabilit de BNM pentru vânzarea acţiunilor, emitentul le-a anulat şi a lansat o nouă emisiune suplimentară de acţiuni, pe care le-a plasat pe piaţa bursieră a Moldovei spre vânzare. Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a stabilit preţul acţiunilor plasate şi termenul lor de vânzare  în decurs de 90 de zile. Astfel, 41,09% acţiuni au fost scoase în două pachete: 36 605 acţiuni la preţul de 1 064.02 lei şi 389 760 acţiuni la preţul de 1 054.71 lei.

La expirarea acestui termen, CNPF l-a prelungit până la 16 decembrie 2017. prin ultima sa hotărâre, Comisia a prelungit termenul de vânzare a acestor pachete până în septembrie 2018.

Anterior, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că banca a eliberat câtorva investitori strategici permisiunea de a cumpăra acţiunile MAIB. Potrivit informaţiilor neoficiale, întârzierea vânzării acţiunilor celei mai mari bănci din Moldova ţine de litigiul acţionarilor vechi la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Şi acum, când Curtea a pronunţat o decizie în favoarea Moldovei, justificând acţiunile instituţiilor de stat referitor la blocarea acţiunilor deţinute de acţionarii netransparenţi ai MAIB, nu mai sunt impedimente serioase în chestiunea procurării celor 41,09% acţiuni ale băncii.

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 13.12.2017 03:34:28 Inga
    Pentru BNM asta este buna vestea...
  2. 13.12.2017 03:35:13 Xoria
    Acum conducerea de la MAIB poate sa dorme liniste...
  3. 16.12.2017 02:35:05 LOrena
    Pentru MAIB este vestea buna da pentru dl Platon - rea!!!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.