Poster financiar

CURSUL LEULUI NU VA REUŞI PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI SĂ TREACĂ PRAGUL PSIHOLOGIC DE 17 ŞI 20 LEI PENTRU UN DOLAR ŞI EURO – OPINIA DEALERILOR

19 decembrie, 2017
CURSUL LEULUI NU VA REUŞI PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI SĂ TREACĂ PRAGUL PSIHOLOGIC DE 17 ŞI 20 LEI PENTRU UN DOLAR ŞI EURO – OPINIA DEALERILOR

Cursul leului moldovenesc nu va reuşi până la sfârşitul anului să treacă pragul psihologic de 17,00 MDL:$1 şi 20,00 MDL:1 euro pentru că nu are timp suficient.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei au spus că în timpul rămas până la noul an cursul leului moldovenesc va continua „să se sprijine” pe nivelul de 17 şi 20 lei pentru un dolar şi un euro.

„Luni, 18 decembrie, piaţa a simţit deja leul nu se mai apreciază într-atât, căci deţinătorii de valută nu doresc să-şi schimbe banii la un asemenea curs al leului. Poate că după 20 decembrie va creşte oferta de valută în numerar şi atunci cei care au nevoie urgenţă de lei vor accepta să vândă dolari şi euro la un curs mai mic de 17 şi 20 lei”, a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei spun că nu ştiu cum va evolua situaţia în perspectivă pentru că nu ştiu cum va fi cursul monedei naţionale. Aceasta depinde mult de Banca Naţională, ale cărei acţiuni pe piaţă ar putea schimba situaţia cursului leului.

Autoritatea de reglementare nu a renunţa la intervenţiile pe piaţă. Dealerii săi reacţionează la cererile mari de vânzare a valutei din partea agenţilor economici. De exemplu, vineri, 15 decembrie, ei au satisfăcut o cerere de vânzare a $10 mil.

Întrebat în ce măsură va creşte oferta de valută în numerar în preajma sărbătorilor de iarnă, un dealer a spus că, în legătură cu aprecierea leului în acest an, agiotajul cu vânzarea de valută înainte de sărbători „întârzie” puţin.

„Credem că, după 20 decembrie,  volumul ofertei de dolari şi euro va creşte. În condiţiile unei cereri mici la valută, acest lucru va contribui la aprecierea treptată a monedei naţionale, la care participanţii pieţei sunt, în cea mai mare parte, nepregătiţi din punct de vedere psihologic”, susţin dealerii.

INFOTAG precizează: Pentru marţi, 19 decembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană: 17,1203 MDL:$1 şi, respectiv, 20,1933 MDL:1.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.