Poster financiar

GESTIONAREA TRANSPARENTĂ A BĂNCILOR VA ELIMINA PROBLEMELE DIN SISTEMUL BANCAR AL MOLDOVEI

21 decembrie, 2017
GESTIONAREA TRANSPARENTĂ A BĂNCILOR VA ELIMINA PROBLEMELE DIN SISTEMUL BANCAR AL MOLDOVEI

Gestionarea transparentă în cele trei bănci de sistem, dintre care două se află sub supravegherea externă a autorității de reglementare, iar în o altă bancă a fost introdusă administrarea externă, va elimina multe probleme din sistemul bancar al Moldovei.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful reprezentanței permanente a BERD în Moldova, Dmitri Gvindadze, care își încheie misiunea la Chișinău, a spus că cele trei bănci deţin o cotă de 65% din piaţă.

Întrebat de reporterul agenţiei INFOTAG dacă problema transparenţei acţionarilor se referă şi la alte bănci sau este actuală doar pentru Moldova Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank, Gvindadze a spus că guvernanța corporativă calitativă în aceste trei bănci, ținând cont de cota lor de piață, va îmbunătăți semnificativ situația în sistemul bancar al Moldovei.

Potrivit lui, BERD se concentrează acum asupra faptului ca în băncile de sistem din Moldova să vină investitori strategici cu renume internațional.

Solicitat de INFOTAG să comenteze decizia autorităţilor de a se implica în găsirea investitorilor bancari prin „naţionalizarea” acţiunilor Moldova Agroindbank (41,09%) şi Moldindconbank (63,89%), bancherul a spus că această întrebare trebuie adresată mai bine autorităţii de reglementare a pieţei.

Amendamentele făcute de Parlament în legislaţie permit statului să cumpere pachete mari de acţiuni ale băncilor cu obligația de a le vinde investitorilor strategici care vor achiziționa aceste active de la stat, dar nu direct de la emitenți.

Vorbind despre multiplicatorul de capital, cu care Banca Transilvania va cumpăra la mijlocul lunii ianuarie 2018 pachet majoritar de acţiuni al Victoriabank la preţul de 78,21 lei per acţiune cu valoarea nominală de 10 lei, reprezentantul BERD a spus că aceasta este o problemă a acționarilor care acționează în rolul de cumpărător și vânzător. El a precizat că, odată ce ei au convenit asupra unui asemenea preţ, înseamnă că aceasta corespunde situației actuale de pe piață.

„Cumpărătorul a fost de acord să cumpere acțiunile la acest preț, iar vânzătorul nu a obiectat la vânzarea acţiunilor la acel preț”, a spus bancherul.

Întrebat dacă BERD va face, în viitor, investiții directe în capitalul companiilor moldovenești, Gvindadze a atras atenția jurnaliștilor la posibilităţile pe care le are în această privință Mobiasbancă.

„Recent, BERD a acordat acestei bănci un împrumut de 20 de milioane de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii pentru a promova comerțul cu țările UE. În aceste împrumuturi există o componentă de granturi de 15%, destul de avantajoasă pentru antreprenori. Acest lucru face ca astfel de împrumuturi să fie atractive din două perspective: termenul lung de creditare și condiţii favorabile de finanțare a afacerilor”, a menționat bancherul.

La lansarea noii Strategii a BERD pentru Moldova, directorul regional al băncii, Francis Malige, i-a mulţumit lui Dmitri Gvindadze pentru activitatea sa în Moldova, urându-i succese în noua sa misiune – de reprezentant al BERD în Armenia. Şeful interimar al reprezentanţei BERD în RM, unde activează 17 persoane, a fost numit Octavian Costaş.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 26.12.2017 04:05:38 Ovidiu
    Organozatia sta in opozitia de aceia este clar pozitia fata de autoritati...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.