Poster financiar

STABILITATEA CURSULUI LEULUI PE PIAŢĂ DEPINDE DE INTERVENŢIILE BNM

18 ianuarie, 2018
STABILITATEA CURSULUI LEULUI PE PIAŢĂ DEPINDE DE INTERVENŢIILE BNM

Stabilitatea cursului leului pe piaţă la începutul anului depinde de intervenţiile autorităţii de reglementare, iar dacă aceasta nu cumpără valută, tendinţa de apreciere a leului se va accelera vizibil.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, dealerii valutar susţin că „nu este suficientă reglementarea de sine stătător a cursului pe seama cererii şi ofertei fără prezenţa cumpărătorilor de euro şi dolari. Aceasta pentru că fluxul de valută în ţară întrece cererea de valută”.

Participanţii profesionişti ai pieţei menţionează că de la începutul anului 2018, dealerii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) nu au ieşit pe piaţă cu propunerea de cumpărare a dolarilor sau monedei unice europene şi din acest motiv cererea la aceste valute este cu mult mai mică decât volumul oferte de valută pentru vânzare.

Întrebat dacă pe piaţă nu se simte panică din cauza că cursul monedei naţionale a trecut destul de uşor şi de repede pragul de 17MDL:$1, dealerul unei bănci a spus că „panică nu există, pentru că o situaţie similară pe piaţă s-a atestat la începutul anului 2017”.

„Nu se atestă îngrijorări mari, dar există anumite premise precum că cursul va merge în jos şi nu vedem motive pentru a-l opri”, a spus interlocutorul, care a remarcat că o cauză a aprecierii leului ţine de consolidarea pe pieţele internaţionale a poziţiei monedei europene în raport cu dolarul american.

Potrivit lui, situaţia cursului leului va depinde de comportamentul BNM, dacă va cumpăra excesul de valută de pe piaţă pentru a nu admite aprecierea bruscă a monedei naţionale.

„trebuie să recunosc că piaţa valutară în Moldova este asemenea valurilor: fier toţi cumpără valută, fie toţi o vând, fapt ce influenţează stabilirea cursului. Cursul se apreciază deoarece în ţară vine mai multă valută decât se cheltuieşte la modul real”, a explicat dealerul.

Întrebaţi care este limita la care ar putea ajunge leul în acest an, participanţii pieţei spun că aceasta ar fi la nivelul de 15MDL:$1

Ei susţin că un argument care arată de ce excesul de valută presează cursul leului, apreciindu-l în raport cu dolarul SUA este situaţia în economie, a cărei dezvoltare nu se realizează prin reforme reale şi eficiente.

„Acest lucru s-ar putea face cel mai simplu prin doi factori: creşterea nivelului salariilor în sfera bugetară şi eliminarea presiunii şi a diferitelor restricţii asupra businessului”, a remarcat interlocutorul.

El presupune că în anul 2018 autoritățile vor încerca cu ajutorul cursului monedei naționale să tempereze creșterea prețurilor la resursele energetice importate, urmărindu-se astfel obiectivul de a împiedica majorarea tarifelor la căldură și energie electrică pentru consumatorii casnici, ceea ce este atât de important într-un an electoral.

INFOTAG precizează: Pentru joi, 18 ianuarie, BNM a stabilit următorul curs oficial: 16,9304 MDL:$1 şi 20,6695 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 18.01.2018 05:55:09 Alex
    Populatia si BNM trebue sa pune intrabari la guvern, de ce sectorul real nu absoarbe valuta, de ce economia stagneaza?
  2. 19.01.2018 08:44:19 Viorel
    Sa fie inca mai bine chind curs sa fie undeva 12 MDL pentru un dolar SUA.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.