Poster financiar

BNM VA ÎNCEPE SĂ CUMPERE VALUTĂ ATUNCI CÂND "SE VA ÎNCHIDE" POZIŢIA VALUTARĂ LA TOATE BĂNCILE - OPINIA DEALERILOR

23 ianuarie, 2018
BNM VA ÎNCEPE SĂ CUMPERE VALUTĂ ATUNCI CÂND "SE VA ÎNCHIDE" POZIŢIA VALUTARĂ LA TOATE BĂNCILE - OPINIA DEALERILOR

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va interveni pe piaţa valutară cu achiziţii de valută atunci când băncile nu vor mai putea face acest lucru. De această opinie sunt dealerii băncilor comerciale, care consideră că leul moldovenesc are toate premisele pentru a se aprecia în continuare în raport cu dolarul american.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că pentru piaţă este caracteristică prevalenţa ofertei de valută asupra cererii de valută, fapt ce creează dificultăţi în vânzarea de dolari şi de euro, pe care, în această situaţie, sunt nevoite să le cumpere băncile pentru a satisface cererile clienţilor lor.

"Dar există anumite restricţii pentru bănci la cumpărarea valutei, deoarece în activele instituţiilor financiare nu poate fi mai multă valută decât la clienţii băncii. Există o anumită limită, stabilită de autoritatea de reglementare. Regulamentul referitor la situaţia valutară prevede că banca poate deţine un volum de valută în limitele a 10% din capitalul său normativ total", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit lui, pe piaţa valutară se întâmplă adesea situaţii în care banca nu poate cumpăra de la clienţii săi valută din cauza "poziţiei valutare" în acces.

"Şi dacă o astfel de situaţie este tipică pentru toate băncile, lucru pe care autoritatea de reglementare îl vede foarte bine, atunci dealerii vin pe piaţa cu intervenţii şi încep să cumpere valută", a explicat dealerul.

Potrivit participanţilor pieţei, în pofida aprecierii leului, BNM nu a intervenit încă pe piaţă de la începutul anului 2018 şi nu a cumpărat valută.

În opinia dealerilor, cursul leului, care se apreciază cu 4-7 bani pe zi, este "o pârghie comodă" de influenţă asupra inflaţiei, având în vedere că BNM a stabilit o ţintă a inflaţiei de 5% plus-minus 1,5%, care va fi atinsă până la sfârşitul anului 2018.

INFOTAG precizează: Pentru marţi, 23 ianuarie, BNM a stabilit următorul curs oficial: 16,8507 MDL:$1 şi 20,6481 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 24.01.2018 12:21:32 Marc
    Chind dolar SUA este atit de eftin - BNM trebue sa cumpara, de ce nu?
  2. 26.01.2018 01:13:56 Nonparel
    Si BNM, si bancii comerciale fac business da clientii au perdari mare din cauza cursurilor.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.