Poster financiar

BNM SUSŢINE CĂ EXISTĂ PREMISE PENTRU DIMINUAREA ÎN CONTINUARE A DOBÂNZILOR LA CREDITE

07 februarie, 2018
BNM SUSŢINE CĂ EXISTĂ PREMISE PENTRU DIMINUAREA ÎN CONTINUARE A DOBÂNZILOR LA CREDITE

Banca Naţională a Moldovei (BNM) susţine că pe piaţă există premise pentru diminuarea în continuare a dobânzilor la credite. Potrivit agenţiei INFOTAG, declaraţia a fost făcută, marţi, în cadrul unui briefing, de către viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, care a menţionat că la acest proces favorabil pentru economie contribuie doi factori evidenţi: stabilitatea macroeconomică şi lichiditatea băncilor.

„Acești factori, ținând cont de diminuarea ratei de bază, au contribuit la faptul că, pe parcursul anului 2017, rata medie ponderată a dobânzii la credite a scăzut de la 12,35% la 9,8%”, a spus Munteanu, subliniind scăderea ratei de bază a BNM, care a avut un impact pozitiv asupra procesului de reducere a dobânzilor la credite.

Potrivit lui, în a doua jumătate a anului 2017, s-a înregistrat o creștere a creditelor în valută străină, care au ajuns la sfârșitul anului la 7%, iar în ansamblu, indicele de creștere a creditelor nou-emise în al patrulea trimestru al anului a fost de 10%.

Viceguvernatorul băncii a amintit că, la sfârșitul anului trecut, Consiliul Executiv al BNM a schimbat numărul şedinţelor la care se iau hotărârile privind principalii indicatori ai politicii monetare, reducându-le de la 12 la 8, ceea ce ține cont de cele mai bune practici din străinătate.

Referindu-se la obiectivul strategic al BNM – ţinta inflaţiei de 5% plus-minus 1,5%, Vladimir Munteanu a menționat că rata inflaţiei în septembrie a constituit 7,9%, iar deja în noiembrie și decembrie 2017 s-a redus până la 7,3%, acest lucru fiind încă departe de ţinta inflaţiei, urmărită de bancă.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că rata inflației de bază a fost de 5,5%, fără a ține seama de creșterea prețurilor la produsele alimentare.

Viceguvernatorul a spus că preţurile la produsele alimentare în trimestrul al patrulea al anului trecut au contribuit la nivelul inflaţiei cu 3,9%, preţurile reglementate – cu 1,5%, iar preţurile la combustibili – cu 0,4%.

Munteanu a remarcat că devierea inflaţiei de la indicele inflației prognozat de BNM la finele anului 2017 a constituit o abatere de 0,2%.

El a mai spus că, în 2017, preţurile internaţionale la petrol au crescut cu 20%, iar în Moldova acestea au crescut doar cu 5,1%, ca urmare a aprecierii leului moldovenesc în raport cu dolarul american.

Referindu-se la intervenţiile BNM pe piaţa valutară, bancherul a menţionat că, graţie acestor intervenţii, autoritatea de reglementare a majorat anul trecut rezervele de valută până la $2,864 mlrd. Un astfel de volum satisface volumul minim necesar pentru importurile în Moldova pentru o perioadă de cinci luni.

INFOTAG precizează: Potrivit prognozei BNM, indicele preţurilor de consum va avea tendinţa de a se diminua în al treilea trimestru al anului 2018, fapt ce va permite ratei inflaţiei să fie aproape de ţinta de 5% plus-minus 1,5%. Valoarea medie anuală a inflaţiei este prognozată pentru 2018 la nivelul de 3,7%, iar pentru 2019 – 4,7%.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 08.02.2018 12:09:57 David
    Credite deja sa eftinit pina la 7,5-8,5 de procente.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.