Poster financiar

PARLAMENTUL A ADOPTAT LEGEA CU PRIVIRE LA ORGANIZAȚIILE DE CREDITARE NEBANCARĂ

09 februarie, 2018
PARLAMENTUL A ADOPTAT LEGEA CU PRIVIRE LA ORGANIZAȚIILE DE CREDITARE NEBANCARĂ

Parlamentul Moldovei a adoptat joi legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară, care va intra în vigoare la 1 iulie.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, legea reglementează condițiile de acces la activitatea de creditare nebancară, stabileşte statutul juridic și particularitățile de constituire și de activitate a organizațiilor de creditare nebancară, asigură condițiile de apărare a drepturilor și a intereselor legitime ale creditorilor, donatorilor, clienților, precum și ale fondatorilor, asociaților și acționarilor organizațiilor de creditare nebancară.

Scopul legii constă în asigurarea dezvoltării sectorului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice și juridice

Potrivit noilor reguli, organizație de creditare nebancară poate fi o societate pe acțiuni sau o societate cu răspundere limitată, care desfășoară creditare nebancară şi leasing financiar.

Capitalul social minim al organizației de creditare nebancară este stabilit la valoarea de 300 mii lei. Prevederile privind valoarea minimă a capitalului social vor intra în vigoare treptat. În termen de șase luni de la data intrării în vigoare a legii, cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 100 mii lei. La data de 1 ianuarie 2020, cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 200 mii lei, iar la 1 ianuarie 2021 – cel puțin 300 mii lei.

Organizația de creditare nebancară ale cărei active, la sfârșitul perioadei de gestiune, au o valoare totală ce depășește 50 de milioane de lei, este obligată să efectueze auditul situațiilor financiare anuale.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 09.02.2018 02:07:13 Fima
    Intre banci si asa organozatii este concurenta este NELOEALA!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.