Poster financiar

PREȘEDINTELE BERD ÎNDEAMNĂ AUTORITĂȚILE MOLDOVEI SĂ CONTINUE REFORMAREA SISTEMULUI BANCAR

15 februarie, 2018
PREȘEDINTELE BERD ÎNDEAMNĂ AUTORITĂȚILE MOLDOVEI SĂ CONTINUE REFORMAREA SISTEMULUI BANCAR

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, aflat miercuri în vizită de lucru la Chișinău, și-a exprimat satisfacția față de situația din Moldova, care se deosebește în mod favorabil de cea din 2015-2016, când „țara și sistemul bancar erau în criză”.

Potrivit agenției INFOTAG, bancherul a menționat în cadrul unei conferințe de presă că s-a întâlnit cu președintele Parlamentului, Adrian Candu, cu prim-ministrul Pavel Filip, cu guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„Le-am spus că schimbările încă nu s-au terminat, că sunt aici pentru a le spune că urmează multe de făcut și de finalizat”, a spus bancherul.

Potrivit lui, datorită progreselor realizate în 2017, BERD a oferit suma record de 131 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor în Moldova.

Suma Chakrabarti a spus că venirea Băncii Transilvania la Victoriabank este „un pas spre restabilirea sistemului bancar, care trebuie să aibă acționari transparenți”.

„Sincer, acest lucru ar fi fost imposibilă fără munca extraordinară pe care a făcut-o Banca Națională a Moldovei și Fondul Monetar Internațional (FMI)”, a spus el, menționând că, prin intermediul Victoriabank, BERD va spori creditarea întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova.

Referindu-se la viitoarele sarcini, bancherul a atras atenția asupra întreprinderilor de stat, multe dintre care generează pierderi. El a spus că autoritățile trebuie să ia o decizie în privința lor, să le lase în continuare în proprietate publică sau să le scoată la privatizare.

„BERD a acumulat experiență în deetatizarea și restructurarea acestui tip de active”, a spus el.

Vorbind despre reformele în sectorul bancar, Chakrabarti a spus că băncile trebuie să lucreze în interesul majorității populației țării, dar nu al unor persoane fizice, așa cum s-a observat până acum în unele bănci din Moldova.

Întrebat de corespondentul INFOTAG dacă este posibilă participarea BERD la capitalul altor două bănci de sistem ale Moldovei, ale căror pachete majoritare vor fi puse în curând în vânzare, președintele BERD a declarat că banca nu poate să vorbească public despre aceasta. Potrivit lui, sosirea unor investitori transparenți în aceste bănci poate avea loc cu participarea BERD și fără participarea sa.

Chakrabarti a atras atenția jurnaliștilor la faptul că investițiile BERD în economia Moldovei „depind în mod direct și proporțional de reformele implementate în țară, al căror impact trebuie să fie resimțit de cetățenii săi”.

„Pentru țară este foarte important ca băncile să revină la rolul lor tradițional – de creditare a economiei. Victoriabank este o bancă reformată prin care vom reînnoi liniile de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a declarat președintele BERD.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 15.02.2018 10:48:29 Ana
    BERD a finansat in Moldova mai mult ca o suta de proecte cu 1 200 000 000 de euro, este prea mare suma.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.