Poster financiar

CU OCAZIA ÎMPLINII A 25 DE ANI DE LA INTRODUCEREA MONEDEI NAŢIONALE ÎN MOLDOVA, BNM A PUS ÎN CIRCULAŢIE PATRU MONEDE NOI

28 februarie, 2018
CU OCAZIA ÎMPLINII A 25 DE ANI DE LA INTRODUCEREA MONEDEI NAŢIONALE ÎN MOLDOVA, BNM A PUS ÎN CIRCULAŢIE PATRU MONEDE NOI

Cu ocazia împlinii a 25 de ani de la introducerea monedei naţionale în Moldova, Banca Naţională (BNM) a pus miercuri în circulaţie patru monede noi cu valoarea de 1, 2, 5 și 10 lei.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG prezent la ceremonia de punere în circulaţia a monedelor, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a felicitat pe toţi cu ocazia acestui „moment istoric” şi a mulţumit celor care au participat la elaborarea designului monedelor şi la emiterea lor.

Speakerul a recunoscut că a fost sceptic atunci când guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a vorbit despre intenția băncii de a emite noi monede.

„Aveam întrebări cu privire la modul în care societatea și economia vor accepta noile monede, dar astăzi am primit răspunsuri la aceste întrebări și mă bucur că am reușit să facem acest lucru”, a remarcat Candu.

El a spus că monedele intră în circulație după ce criza din sistemul bancar și economie, care a fost în 2015, a fost depășită cu succes datorită reformelor.

„Populația are încredere în bănci. Datorită noilor standarde de management corporativ, se rezolvă şi problema transparenței acționarilor băncilor. Schimbările pozitive în sectorul bancar și financiar sunt remarcate de partenerii externi, în special de FMI, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială”, a spus Candu.

Potrivit lui, monedele naționale sunt un element al suveranității și independenței statului moldovenesc.

„Prin emiterea lor de succes noi am însușit încă un standard înalt, urmând calea transformărilor și reformelor pentru modernizarea țării”, a spus Candu, felicitându-i pe cei care au participat la concursul de elaborare a designului monedelor, menționând că acestea „vor rămâne în istoria țării”.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a spus că emisiunea de noi monede este un moment important pentru Banca Națională, în interiorul căreia a fost atent studiată experiența țărilor din regiune cu privire la introducerea monedelor naționale.

El a remarcat că la fel de important este și faptul că monedele sunt introduse într-un moment în care leul moldovenesc îşi menţine puterea în raport cu alte valute, iar rezervele valutare ale BNM au atins un nou nivel istoric și au ajuns aproape de $3 mlrd.

Vorbind despre reformele efectuate în sistemul bancar, Sergiu Cioclea a declarat că acestea se desfăşoară cu succes datorită legilor adoptate de Parlament, precum și datorită susținerii Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, precum și corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Guvernatorul BNM a atras atenția la factorul de „publicitate“, pe care banca a reușit să-l atingă datorită faptului că societatea moldovenească sprijină ideea emiterii de noi monede, care vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală, de 1, 5 și 10 lei. La concursul pentru cel mai bun design al monedelor au participat 33 de cetățeni ai Republicii Moldova.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 28.02.2018 03:47:44 David
    Avem monede ca in UE, bravo!
  2. 01.03.2018 08:53:50 Elena
    Monede sunt superb, oleaca seamana ca euro.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.