Poster financiar

APRECIEREA LEULUI ÎN RAPORT CU DOLARUL SUA A FOST PROVOCATĂ DE VÂNZAREA DE VALUTĂ ÎN AJUN DE 8 MARTIE – OPINIA DEALERILOR

14 martie, 2018
APRECIEREA LEULUI ÎN RAPORT CU DOLARUL SUA A FOST PROVOCATĂ DE VÂNZAREA DE VALUTĂ ÎN AJUN DE 8 MARTIE – OPINIA DEALERILOR

Aprecierea remarcabilă a leului moldovenesc în raport cu dolarul american în a doua decadă a lunii martie a fost provocată vânzarea de valută în ajun de 8 martie, dar în curând cererea şi oferta pe piaţă „se vor regăsi”, astfel că schimbarea de curs va fi iarăşi de numai unu-doi bani.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei menţionează stabilitatea situaţiei pe piaţă, care pare a fi destul de previzibilă în viitorul apropiat.

„Dacă autoritatea de reglementare nu va renunța la practica din ultima vreme, când o dată pe săptămână intră pe piață și cumpără valută, leul moldovenesc se va aprecia încet în raport cu dolarul. Fără intervenția Băncii Naționale, o astfel de consolidare ar fi mai rapidă și mai vizibilă. Oricum, moneda naţională are în faţă un curs de 15,8MDL:$1”, a spus interlocutorul.

Participanții pieţei consideră că rata monedei naționale poate fi influenţată de decizia autorității de reglementare de a trece la conectarea leului la monedă unică europeană.

„Dacă ne uităm la tranzacţiile de pe piaţa valutară, vedem că aproximativ 60-70% din operaţiuni sunt efectuate în euro”, a remarcat unul dintre dealeri, care consideră că, dacă leul „ar fi conectat” la euro, cursul monedei naţionale în raportul cu valuta europeană ar fi cu mult mai stabil decât în raportul cu dolarul american, al cărui curs va avea fluctuaţii şi mai mari.

Întrebat despre cererea de valută din partea importatorilor, dealerii spun că aceasta este foarte mică şi destul de slabă, din cauza condiţiilor meteo.

INFOTAG precizează: Pentru miercuri, 14 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial: 16,5927 MDL:$1 şi 20,4686 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 14.03.2018 06:36:29 Boris
    BNM vre si rezerve mare undeva trei miliarde de dolari SUA si inflatia 4-5 procente. Nu cred ca asta este posibil in situatia chind economia dormea.
  2. 15.03.2018 05:45:59 Larisa
    Cu leu puternic BNM nu da argumente pentru cresterea tarifelor, ce este foarte bine.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.