Poster financiar

MOLDOVA VA PRIMI DIN PARTEA FMI A TREIA TRANŞĂ A CREDITULUI ÎN MĂRIME DE $35 MIL.

28 martie, 2018
MOLDOVA VA PRIMI DIN PARTEA FMI A TREIA TRANŞĂ A CREDITULUI ÎN MĂRIME DE $35 MIL.

Misiunea FMI şi Guvernul Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în urma celei de-a treia evaluări a programului economic, finanţat de Fond.

Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut şeful Misiunii FMI, Ben Kelmanson, marţi, în cadrul unui briefing, la care a prezentat rezultatele vizitei timp de două săptămâni în Moldova.

„Autoritățile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar. Eforturile depuse au contribuit la menținerea stabilității financiare și consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu. În anul 2017 s-a înregistrat un ritm robust al creșterii economice, această creștere fiind susținută de cererea internă puternică și de mediul extern favorabil. Ne așteptăm ca aceste tendințe să se manifeste și în anul 2018. Prognozăm o creștere economică stabilă, la nivelul de 3,8%. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv prin perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și a eforturilor de fortificare a cadrului de reglementare și supraveghere este vitală pentru menținerea stabilității financiare, susținerea creșterii economice și încurajarea creării locurilor de muncă”, a spus el.

Potrivit expertului, „politica monetară promovată se axează în continuare pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor, în contextul unui regim flexibil al ratei de schimb”.

„Inflația a atins maximul de 7,9% la sfârșitul anului 2017 și ne așteptăm la continuarea încetinirii ritmului inflației în anul 2018. Politica monetară promovată de BNM în prezent este adecvată. Pe termen scurt, BNM va menține politica monetară neschimbată, fără a reacționa în mod excesiv la modificarea tranzitorie a prețurilor la produsele alimentare și a prețurilor reglementate”, a spus Kelmanson.

El a menţionat că executarea bugetului de stat pentru anul 2017 și politica bugetar-fiscală promovată de autorități în anul 2018 rămân aliniate la obiectivele asumate în cadrul programului și contribuie la promovarea măsurilor ce vor impulsiona creșterea economică.

„În continuare se va pune accent pe eforturile ce vor duce la îmbunătățirea situației în domeniul investițiilor publice și cheltuielilor sociale, realizarea reformelor fiscale și vamale și eficientizarea cheltuielilor”, a recomandat el.

Kelmanson a menţionat că autoritățile Moldovei și-au asumat cu fermitate angajamentul de a recupera activele fraudate şi au declarat că, bazându-se pe investigația finalizată recent de compania Kroll, sunt în proces de elaborare a unei strategii și a unui plan de acțiuni pentru recuperarea activelor respective.

„Autoritățile continuă să întreprindă măsuri care să contribuie și mai mult la atingerea obiectivelor pe termen mediu, inclusiv prin consolidarea guvernării economice, combaterea economiei tenebre și reducerea poverii administrative și poverii de conformare cerințelor de reglementare. Sporirea transparenței și predictibilității și asigurarea unei bune guvernări în sectorul energetic rămân prioritare”, a spus el.

Acordul la nivel de experți se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori executivi. Consiliul de Directori Executivi va analiza raportul misiunii în cadrul unei ședințe, posibil, deja în luna mai, după ce autoritățile Republicii Moldova vor fi implementat un șir de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de 24 milioane de drepturi speciale de tragere sau circa $35 mil.

După cum a informat anterior INFOTAG, misiunea de experţi se află în Moldova pentru cea de-a treia evaluare a îndeplinirii programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa $187 mil. și cu cca ¾ din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 57,4 milioane de DST (circa $83 mil.) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (1,8%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.