Poster financiar

REZERVELE VALUTARE MENŢINĂ DEOCAMDATĂ POSIBILITATEA LEULUI SĂ SE APRECIEZE PÂNĂ LA 15,8 MDL:$1

28 martie, 2018
REZERVELE VALUTARE MENŢINĂ DEOCAMDATĂ POSIBILITATEA LEULUI SĂ SE APRECIEZE PÂNĂ LA 15,8 MDL:$1

„Stabilitatea” de invidiat a situației de pe piața valutară a Moldovei continuă să mențină la orizont posibilitatea leului moldovenesc de a se aprecia până în vară până la nivelul de 15,8 MDL:$1. De această opinie sunt dealerii valutari, intervievați marți de corespondenții agenției INFOTAG.

„Dacă în martie 2017 situaţia de pe piață atesta o apreciere intensă a monedei naționale, în martie 2018 leul moldovenesc deja se aprecia nu la fel de încrezător ca și în anul trecut. Prin urmare, nivelul anunțat este deocamdată reală, dar o prognoză mai sigură va fi în aprilie”, a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit dealerilor, în 2018, Banca Naţională a Moldovei intervine pe piaţă prin procurări de valută, dar numai pentru ca fluctuaţiile cursului să fie cât mai mici, de circa 3-4 bani pe zi.

„Dacă în lunile martie și aprilie nu vor fi presiuni asupra ratei leului, atunci în luna mai va fi necesară revizuirea previziunilor de curs, deoarece este puțin probabil ca leul să depășească limita psihologică importantă de 16 lei per dolar”, susţin dealerii.

Întrebaţi cum rata de schimb a monedei naționale ar putea fi afectată de volumul tot mai mare al remitențelor muncitorilor migranți, care a crescut în februarie cu peste 18% în raport cu februarie 2017, interlocutorii agenției au afirmat că această dependență este palpabilă dacă pe piață nu există oferte de cumpărare de valută.

„De exemplu, în a treia decadă a lunii martie, volumul cererilor de cumpărare de monedă este destul de vizibil pe piață, în special pentru cei care importă resurse”, susţin participanții pieței.

În opinia lor, atunci când rata de schimb a leului slăbește, cererile de cumpărare se vor intensifica, întrucât unii actori de pe piață vor avea dorința firească de a nu scăpa tendința dolarului „ieftin”.

INFOTAG precizează: Pentru miercuri, 28 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană: 16,4920 MDL:$1 şi 20,4626 MDL:1 euro.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.