Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT ÎN PREMIERĂ OBLIGAŢIUNI CU TERMENUL DE CINCI ANI CU O RATĂ DE 6,71%

29 martie, 2018
MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT ÎN PREMIERĂ OBLIGAŢIUNI CU TERMENUL DE CINCI ANI CU O RATĂ DE 6,71%

Ministerul Finanţelor a plasat în premieră pe piaţa de capital obligaţiuni de stat cu termenul de scadenţă de cinci ani cu o rată a dobânzii de 6,71%. Indicele rentabilităţii este cu mult mai mare decât la valorile mobiliare de stat (VMS) cu termenul de un an, a cărei dobândă, la ultima licitaţie din 27 martie, a constituit 3,85-4,41%.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). La licitaţie, emitentul a plasat obligaţiuni cu termenul de circulaţie de doi ani în sumă de 100 mil. lei, de trei ani în sumă de 70 mil. lei şi de cinci ani în sumă de 30 mil. lei.

Cererea băncilor pentru VMS cu termenul de doi ani a fost de 75,8 mil. lei, cu termenul de trei ani – 50,4 mil. lei, cu termenul de cinci ani – 18,2 mil. lei. În urma licitaţiei, rata dobânzii la obligaţiuni a constituit 5,88%, 6,3% şi, respectiv, 6,71%.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital sunt optimişti referitor la emisiunea obligaţiunilor de stat cu termenul de cinci ani, menţionând că rata la aceste valori este una bună comparativ cu cea la valorile cu termenul de un an.

„Un moment important este cum va evolua situaţia pe piaţa de capital, mai ales pe segmentul împrumuturilor de către stat de pe piaţa internă. Dacă rata de bază a BNM se va diminua sau se va menţine la nivelul actual, atunci cumpărătorii VM cu termenul de trei şi de cinci an vor avea numai de câştigat. Însă dacă inflația va începe să crească și rata de bază se va majora, atunci aceste hârtii vor pierde în profitabilitate”, a spus sursa.

Participanții pieței menţionează lichiditatea înaltă pe piață, care ajută Ministerul Finanțelor să plaseze avantajos obligaţiuni de stat și să atragă astfel resurse pentru buget și investiții capitale pe termen lung.

„Important este să fie menţinută continuitatea politicilor, iar atunci nu numai băncile, ci și alți investitori, în primul rând, cetățenii Republicii Moldova, ar putea juca rolul de investitori, fapt ce ar rezolva o problemă reală pentru Moldova – încrederea cetățenilor în propriul stat” , consideră analiştii financiari ai pieței.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 29.03.2018 11:07:30 Alexei
    Acum asta este convinabil da ce sa fie pe piata peste trei-patru ani nimeni nu stie chiar Armasu si Cioclea.
  2. 31.03.2018 11:20:56 Lorena
    Am impresie ca uneori dl Armasa face la minesterul minune, obligatiile cu termen de cimci ani esta una din ele, bravo!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.