Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 302,29 MIL. LEI ($18,4 MIL.) DIN PLASAREA VMS

18 aprilie, 2018
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 302,29 MIL. LEI ($18,4 MIL.) DIN PLASAREA VMS

Limita de sus a rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) a scăzut până la 4,43%, fiind mai mică decât rata inflaţiei anuale, care, la finele lunii martie 2018, a constituit 4,7%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la licitaţia de marţi, 17 aprilie, Ministerul Finanţelor a plasat VMS în sumă de 302,29 mil. lei ($18,4 mil.), oferta fiind de 320 mil. lei. Rata medie a VMS a constituit 3,81%-4,43%.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că depăşirea cererii la VMS în comparație cu oferta, al căreia indice la ultima licitație a ajuns la 149,19 mil. lei, arată că pe piața de capital a Moldovei prevalează doi factori importanți.

„Primul constă în faptul că sistemul bancar se confruntă cu o lichiditate excesivă pe termen scurt a băncilor din cauza reducerii continue a portofoliului de credite. Al doilea factor ţine de așteptările înalte ale participanților pieţei referitor la scăderea indicelui prețurilor de consum, ținând cont de faptul că ratele VMS de 3,5%, pe termen scurt, par destul de atractive”, a declarat reprezentantul uneia dintre cele mai mari bănci.

Participanții pieţei nu exclud că, în viitorul apropiat, Banca Națională va revizui principalii indicatori ai politicii sale monetare, în special, va reduce rata de bază, care în prezent constituie 6,5%.

„În viitor, de îndată ce autoritatea de reglementare va vedea că lichiditatea pe termen scurt a băncilor începe să scadă, BNM va începe să diminueze rezervele obligatorii ale băncilor, care, din cauza riscurilor mari de inflație, de mai mult timp se menţin la o valoare înaltă: norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă de 40%  şi norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă de 14%”, au remarcat participanţii pieţei.

După cum a informat anterior INFOTAG, într-o perioadă relativ scurtă de timp, datorită tandemului bine coordonat al Ministerului Finanțelor și BNM, rata VMS a fost redusă de la 26% la 4,4%.

În prezent, statul are posibilitatea, în caz de necesitate, că împrumute în condiţii avantajoase resurse ieftine de pe piața internă pentru a acoperi cheltuielile bugetului de stat.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.