Poster financiar

MAIB A DEVENIT PARTENERUL FINANCIAR AL GUVERNULUI BELARUSULUI ÎN PROIECTUL DE LIVRARE A TEHNICII ÎN MOLDOVA

19 aprilie, 2018
MAIB A DEVENIT PARTENERUL FINANCIAR AL GUVERNULUI BELARUSULUI ÎN PROIECTUL DE LIVRARE A TEHNICII ÎN MOLDOVA

Ministerul Economiei și Industriei al Belarusului a ales cea mai mare instituție financiară din Moldova – Moldova Agroindbank (MAIB) în calitate de partener financiar în livrarea în RM a tractoarelor, combinelor, autospecialelor de mici dimensiuni pentru deszăpezirea și măturarea trotuarelor, a lifturilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, președintele MAIB, Serghei Cebotari, a semnat joi un acord în acest sens, potrivit căruia Guvernul Belarusului acordă MAIB o compensație specială pentru creditele acordate de bancă agenților economici pentru procurarea diverselor echipamente bieloruse.

Potrivit informaţiilor INFOTAG, pentru realizarea acestui proiect, Ambasada Belarusului la Chișinău, la indicaţia Ministerul Economiei și Industriei ţării sale, a studiat starea instituțiilor financiare din Moldova, selectând MAIB în calitate de partener. Potrivit unei surse din delegația oficială a Belarusului, care a sosit în Moldova împreună cu președintele Aleksandr Lukaşenko, „la selectarea băncii partenere s-a ţinut cont de situaţia sa financiară pe piața bancară a Moldovei”.

„Afară de fiabilitatea ridicată, capitalizarea și reputația solidă, pentru noi a fost important şi faptul că banca a cooperat strâns cu sectorul agricol, ai cărei mii de reprezentanți sunt clienţi ai Moldova Agroindbank de zeci de ani”, a spus interlocutorul agenţiei.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, Serghei Cebotari a spus că acordul semnat prevede că banca oferă credite pentru o perioadă de cinci ani la importul unei game largi de tehnică din Belarus.

„MAIB va finanța 90% din costul echipamentelor achiziționate de persoane juridice și fizice. Restul de 10% reprezintă contribuția clienților”, a explicat bancherul.

Compensația guvernului bielorus va acoperi pentru MAIB rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dar nu mai mult de 6%. În prezent, rata de bază a BNM este de 6,5%.

„Conform datelor din primele două luni ale anului 2018, rata medie în sistemul bancar la dobânda la creditele nou emise în moneda națională a fost de 9,85%. Având în vedere compensația oferită băncii de guvernul bielorus, economia la credite pentru importul de tractoare, combine, ascensoare și alte echipamente fabricate în Belarus este de 3,85%”,  a spus Serghei Cebotari.

Întrebat ce ar fi rata compensaţiei guvernului Belarusului în cazul în care rata de bază a BNM se modifică, de exemplu, se diminuează, bancherul a spus că aceasta va fi „legată“ de mărimea ratei, dar nu poate fi mai mare decât aceasta.

 

Comentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 19.04.2018 03:02:13 Natali
    Clar ca cineva sa face lobi pentru MAIB, este evident.
  2. 19.04.2018 03:15:10 Nina
    Chite proecte bune are MAIB! Ele dau bancii posibilitatea sa dezvolta mai efectiv si mai rapid dechit altii...
  3. 19.04.2018 03:16:11 Alena
    Bravo dl Cebotari, sunterti bun manager, poate si cel mai bun si mai rezultativ in sistemul bancar in Moldova.
  4. 19.04.2018 04:25:22 Eftodie
    Cum dl CEbotari sa dovedeste sa conduce cu toate proecte la MAIB?
  5. 19.04.2018 06:51:30 Ana
    Ince ce nu a facut pentru MAIB dl Cebotari? Inca nu a deschis compania - fiica la Bucurest, ce seste un minus mare...
  6. 24.04.2018 04:04:41 Alexei
    Pe cine trebue sa spune multumesc dl CEBOTARI pentru asa ceva? Pe dl Filip? pe dl Cioclea, pe dl Sturzu, pe dl Candu, pe dl Armasu sau pe dl Plahotniuc. Pentru MAIB asta este inca un pas important in dezvoltarea bancii.
  7. 27.04.2018 06:21:08 Nic
    Asa contract da fora MAIB-ului atit de mare ca el inca cinci ani sa fie in Moldova cea mai efectiva si rezultativa banca.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.