Poster financiar

INVESTITORII POTENŢIALI VOR ORGANIZA O LICITAŢIE PENTRU SELECTAREA COMPANIEI DE EVALUARE A ACTIVELOR „GAS NATURAL FENOSA MOLDOVA”

15 mai, 2018
INVESTITORII POTENŢIALI VOR ORGANIZA O LICITAŢIE PENTRU SELECTAREA COMPANIEI DE EVALUARE A ACTIVELOR „GAS NATURAL FENOSA MOLDOVA”

Un grup de investitori potenţiali se pregătesc pentru desfăşurarea unei licitaţii pentru selectarea unei companii internaţionale care va evalua activele „Gas Natural Fenosa Moldova” cu scopul de a le procura.

Surse de încredere au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că din grup de investitori fac parte companii şi oameni de afaceri moldoveni şi străini.

„Potenţialii investitori doresc să selecteze o companie cu o bună reputaţie financiară în lume, care va evalua activele şi va stabili valoarea lor reală, având în vedere conjunctura actuală pe piaţa regională. De aceea, invitaţiile de participare la licitaţie vor fi expediate în toată lumea, de la Australia până în Scandinavia, pentru ca la concurs să participe cel puţin 10 firme”, a spus interlocutorul agenţiei.

El a numit un şir de structuri cu care există acorduri preliminare în acest sens: United States Energy Association (USEA), American Electric Power (AEP) şi Energy Institute Hrvoje Pozar (EIHP) din Croația.

Referindu-se la costul aproximativ al activelor „Gas Natural Fenosa Moldova”, sursa a declarat că „prețul va fi influenţat de reputația companiei, ţinând cont de neregulile admise de manageri timp de 18 ani de activitate pe piața moldovenească a energiei electrice”.

„Prin urmare, în ceea ce privește problema costului activelor, există un singur indicator obiectiv. Acesta ţine de ieşirea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din capitalul „Union Fenosa” în 2011, atunci când pentru un pachet de 6,08% banca a plătit 88 mil. lei”, a spus sursa, sugerând reporterului să efectueze nişte calcule simple pentru a vedea care este valoarea aproximativă a activelor.

După cum a informat anterior INFOTAG, de activele „Gas Natural Fenosa Moldova” s-a interesat anterior compania E.ON din Germania, care deţine active pentru producerea şi  distribuţia energiei electrice în Europa. Reprezentanții E.ON au solicitat informații detaliate despre rețelele de distribuție din Republica Moldova, care deservesc regiunea de centru şi de sud a republicii, furnizând energie electrică consumatorilor.

Anterior se menţiona că investitorul spaniol a decis să vândă activele din Moldova, pe care le deține din anul 2000 şi pe care le-a cumpărat în urma unui concurs internațional de privatizare pentru suma de peste 28 milioane de dolari. „Gas Natural Fenosa” estimează valoarea activelor din Moldova la 500  mil. euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 16.05.2018 12:48:07 Fima
    Asta inca nu inseamna nimic, nu cred ca ei au posibilitatea si banii pentru acest activ minunat si scump in primul rind.
  2. 17.05.2018 04:40:30 David
    El macar are 30 de ani? Arata prea tinar!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.