Poster financiar

„MOLDOVAGAZ” A OBŢINUT ÎN ANUL 2017 UN PROFIT DE ŞAPTE ORI MAI MARE DECÂT ÎN ANUL PRECEDENT

25 mai, 2018
„MOLDOVAGAZ” A OBŢINUT ÎN ANUL 2017 UN PROFIT DE ŞAPTE ORI MAI MARE DECÂT ÎN ANUL PRECEDENT

În anul 2018, activitatea SA „Moldovagaz” va fi orientată, ca şi anul trecut, spre „asigurarea fiabilă a consumatorilor cu gaze naturale și tranzitul în volume depline către statele europene, îmbunătățirea indicatorilor financiari, obținerea profitului operațional, precum ţi spre realizarea planului de gestionare a datoriilor creditoare și soluționarea altor probleme din sectorul gazelor naturale.

Surse din cadrul administraţiei întreprinderii au relatat agenţiei INFOTAG că această decizie a fost luată vineri de către Adunarea Generală a acţionarilor, care a remarcat activitatea reuşită a companiei în anul 2017. Astfel, întreprinderea a obţinut un profit net în valoare de 1,926 mlrd. lei ($107 mil.), fiind de şapte ori mai mare față de anul precedent. În anul 2017, au fost realizate investiții în valoare de 221,5 mil. lei, numărul consumatorilor a crescut cu 15,6 mii, până la 705 mii, iar lungimea rețelelor de gaze a crescut cu 248,5 km.

Adunarea Generală a acţionarilor a aprobat direcționarea profitului net al întreprinderii, obținut în anul de raportare, la constituirea fondului de rezervă și acoperirea pierderilor din anii precedenți.

În calitate de societate de audit pentru efectuarea auditului obligatoriu al situaţiilor financiare ale „Moldovagaz” pentru anul 2018 a fost confirmată societatea “PricewaterhouseCoopers Audit" S.R.L., inclusiv a fost stabilit cuantumul retribuţiei serviciilor companiei de audit.

La Adunare a fost aleasă prin vot cumulativ o nouă componenţă a Consiliului de Observatori şi au fost operate unele modificări în componența Comisiei de Cenzori a societăţii pe acţiuni.

INFOTAG precizează: SA „Moldovagaz” a fost creată în anul 1999. Compania are un capital social de 1,333 mlrd. lei şi circa 1700 de acţionari. „Gazprom” deţine 50% din acţiunile întreprinderii, Moldova – 35,33%, iar administraţia Transnistriei – 13,44%. În 2005, regiunea a anunţat că se retrage din SA şi transmite acţiunile în gestionarea „Gazprom”.

În ultimul timp, şi conducerea întreprinderii, şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, şi autorităţile Moldovei încearcă să ascundă situaţia în domeniul gazului. În special, nu este publicat preţul de achiziţie a gazelor naturale ruseşti, volumul livrărilor, consumul, nivelul de plată şi cel al datoriilor.

Datoriile Moldovei pentru gaze constituie aproape $7 mlrd., dintre care peste 90% sunt ale Transnistriei. Autorităţile regiunii nu mai achită pentru gaze din anul 2009, iar banii colectaţi de la consumatori sunt direcţionaţi spre completarea bugetului.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.