Poster financiar

BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

06 iunie, 2018
BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis marţi să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14% (din mai 2011), iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40% (din mai 2017).

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și a ajustării prognozei inflației pe termen mediu.

În opinia Comitetului executiv al BNM, menținerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de presiunile dezinflaționiste care vor persista în perioada imediată, însă urmată de o inversare a tendințelor începând cu trimestrul IV al anului curent. Creșterea economică, deși se va poziționa în proximitatea potențialului, va genera în continuare presiuni dezinflaționiste.

“Conform așteptărilor, rata anuală a inflației în luna aprilie 2018 a consemnat 3,7% și va ieși în luna mai din intervalul de variație  a țintei de 5% plus-minus 1,5%”, menţionează BNM.

Experţii însă atrag atenţia că au fost identificați noi factori care vor contribui la o deviere nesemnificativă a traiectoriei pe termen scurt a inflației de la prognoză. Astfel, amânarea modificării tarifului la energia electrică în trimestrul curent a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II  2018.  Aceasta se va inversa în a doua parte a anului 2018 datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor. Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste in anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 iulie.

INFOTAG precizează: Aceasta este a patra şedinţă de Comitetului executiv al BNM de la începutul anului, menţinând de fiecare date ratele la principalele operaţiuni de politică monetară. În 2017, rata de bază a fost diminuată de patru ori, ultima dată fiind pe 5 decembrie – cu 0,5%, până la 6,5%. Acelaşi lucru se referă şi la celelalte rate.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 06.06.2018 01:10:00 David
    BNM parca sa teme micsoreaza roata de baza, nu stiu de ce?
  2. 08.06.2018 04:11:22 Eva
    Cu lichiditatea 8 000 000 000 de lei nu asteptati micsorari...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.