Poster financiar

MOLDOVA A SEMNAT CU UN CONSORȚIU INTERNAŢIONAL UN PRECONTRACT DE VÂNZARE A 41,09% ACŢIUNI ALE MOLDOVA AGROINDBANK

22 iunie, 2018
MOLDOVA A SEMNAT CU UN CONSORȚIU INTERNAŢIONAL UN PRECONTRACT DE VÂNZARE A 41,09% ACŢIUNI ALE MOLDOVA AGROINDBANK

Moldova a semnat cu un consorțiu de investitori străini, format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și fondurile de investiții „Invalda INVL” (Lituania) și „Horizon Capital” (SUA), un precontract de vânzare a 41,09% acţiuni nou emise ale celei mai mari bănci din țară, Moldova Agroindbank (MAIB), care deţine o cotă de piaţă de peste 30%.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG prezent la ceremonia de semnare a documentului, prin acest precontract, Guvernul se obligă să vândă consorțiului 41,09% acțiuni ale MAIB după ce acestea vor fi scoase la licitație într-un pachet unic. Licitaţia va dura 60 de zile. În acest timp, afară de investitorii care au aderat la consorțiu, la pachetul de acţiuni pot pretinde şi alți potențiali investitori, care va avea permisiunea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a achiziționa aceste active.

Directorul pentru instituţii financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russel, care a semnat din numele BERD precontractul cu Agenția Proprietății Publice, care va scoate la licitaţie cele 41,09% acţiuni, şi-a exprimat satisfacţia referitor la faptul că banca a semnat un asemenea document cu partenerii „Invalda INVL” şi „Horizon Capital”.

El a felicitat Guvernul, BNM și personal pe guvernatorul acesteia, Sergiu Cioclea, pentru eforturile și munca depusă pentru curățarea sistemului bancar, transparentizarea acționariatului, atragerea în sectorul bancar a investitorilor capabili să dezvolte băncile, să finanțeze economia și să îmbunătățească situaţia din Moldova.

„Acest acord este un pas concret spre dezvoltarea sistemului bancar, spre o nouă guvernare corporativă a băncilor”, a spus Russell, care a mulțumit angajaţilor reprezentanţei permanente a BERD în Moldova pentru munca pe care au făcut-o pentru pregătirea semnării unui astfel de document.

Oficialul BERD a remarcat pe bună dreptate că anul 2018 este unul bun pentru Moldova în ceea ce privește atragerea investitorilor în sectorul bancar. El s-a referit la venirea în Victoriabank a Băncii Transilvania, care a cumpărat pe 16 ianuarie o participație de 39,2% în cea de-a treia mare bancă a Republicii Moldova. Iar acum se face un nou pas spre viitoarea tranzacție prin care investitorii vor cumpăra 41,09% din acțiunile Moldova Agroindbank.

Potrivit lui, investitorii străini vor introduce în activitatea MAIB o „nouă disciplină” și „noi tehnologii”, fapt ce va contribui la dezvoltarea ulterioară a acestei bănci și la păstrarea poziției sale de lider pe piață.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și-a exprimat încrederea că documentul semnat va contribui la consolidarea și stabilizarea sectorului bancar prin venirea la Moldova Agroindbank a unui consorţiu de investitori, condus de BERD .

„Aceasta va contribui la dezvoltarea economiei, crearea locurilor de muncă și la modernizarea țării, acesta fiind şi scopul Guvernului”, a spus el.

Viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, a salutat sosirea în sectorul bancar al Republicii Moldova a unor noi investitori „buni și puternici”, care dau un semnal pozitiv altor investitori potențiali.

„Semnarea unui astfel de document este rezultatul muncii noastre comune pe care am făcut-o în ultimii ani, reformând sectorul bancar al Moldovei”, a spus Sturzu, care a remarcat că BNM așteaptă din partea investitorilor celei mai mari bănci din ţară politici corporative, tehnologii și produse bancare noi.

Viceguvernatorul BNM a spus că precontractul este „un pas important pentru stabilizarea și securizarea sectorului bancar și financiar al Republicii Moldova”.

Directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, a menţionat că în perioada în care statul va deţine pachetul de 41,09% acţiuni ale MAIB, toate acţiunile Agenţiei „vor fi transparente şi conforme legislaţiei Moldovei.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 24.06.2018 01:33:44 Fima
    Acum pentru investitori series arde semaforul verde!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.