Poster financiar

GUVERNUL A APROBAT RATIFICAREA ACORDURILOR CU BERD ŞI BEI PRIVIND INTERCONECTAREA LA REŢELELE DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN ROMÂNIA

12 iulie, 2018
GUVERNUL A APROBAT RATIFICAREA ACORDURILOR CU BERD ŞI BEI PRIVIND INTERCONECTAREA LA REŢELELE DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN ROMÂNIA

Guvernul a aprobat miercuri ratificarea a două acorduri de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Potrivit agenţiei INFOTAG, valoarea totală a creditului constituie circa 160 mil. euro. Banii vor fi utilizați pentru construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Moldova și România. Proiectul se referă la o stație Back-to-Back în Vulcănești, o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău, extinderea stației de la Chișinău, în R. Moldova, precum și extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a spus la şedinţă că „implementarea proiectului va oferi un nivel mai ridicat de securitate și prețuri mai bune pe piața internă a energiei electrice, dar şi acces permanent la piața regională a energiei electrice”.

„Drept urmare, prețul final al energiei electrice pentru consumatori va fi mai puțin împovărător. Totodată, proiectul va oferi opțiunea de a alege fără restricții sursa de procurare a energiei, din Est sau din Vest. Această alegere va fi determinată numai de preț și nu depinde de dezvoltarea pieței în Ucraina”, a spus el.

Costul estimat al proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România” este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 12.07.2018 02:25:14 Valentin
    Asta este in realitate inca un pas real spre unirea cu Rominia.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.