Poster financiar

BNM A PRELUNGIT PENTRU MOLDINDCONBANK TERMENUL DE VÂNZARE A PACHETULUI DE ACŢIUNI DE 63,89%

17 iulie, 2018
BNM A PRELUNGIT PENTRU MOLDINDCONBANK TERMENUL DE VÂNZARE A PACHETULUI DE ACŢIUNI DE 63,89%

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a prelungit cu trei luni termenul de vânzare a pachetului de acţiuni de 63,89% ale celei de-a doua bănci ca mărime din Moldova, Moldindconbank (MICB). Autoritatea de reglementare a luat această decizie după încheierea primei licitaţii de vânzare a acestui pachet de acţiuni, care s-a desfăşurat în perioada 3-16 iulie.

După cum a informat anterior INFOTAG, acest pachet a fost emis de către emitent în loc acțiunilor anulate în aceeași mărime, care au aparţinut acționarilor MICB ale căror acțiuni a fost declarate de BNM drept „concentrate”. Blocând aceste acţiuni, BNM a stabilit un termen de 90 de zile pentru ca acționarii netransparenţi să vândă acțiunile unui investitor ce deţine permisiunea autorităţii de reglementare de a le procura. În paralel cu aceasta, autoritatea de reglementare a introdus administrarea externă la MICB, numindu-l administrator al băncii pe viceguvernatorul BNM, Aurel Cincilei.

Solicitat de corespondentul agenţiei INFOTAG, secretarul general al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Elena Puiu, a spus că conducerea Moldindconbank  efectuează procedura de vânzare a acțiunilor nou emise, în conformitate cu noua lege privind activitatea bancară, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Potrivit ei, MICB a desfăşurat o licitație în cadrul căreia, conform legislației, a selectat o companie internațională pentru a stabili prețul acțiunilor la care acestea pot fi scoase în vânzare publică într-un pachet unic. În cadrul evaluării, valoarea unei acţiuni a MICB a fost estimată la 239,50 lei.

Conform legislației în vigoare, BNM poate prelungi termenul de vânzarea a celor 63,89% acțiuni ale MICB în pachet unic încă de trei ori a câte trei luni (inclusiv prelungirea actuală sau încă de două ori a câte trei luni, cu excepția acestei prelungiri), ținând seama de faptul că legea prevede vânzarea lor în termen de un an. Dacă în acest timp acţiunile nu vor fi vândute sau dacă autoritatea de reglementare decide să nu prelungească un nou termen, emitentul poate trece la așa-numita „comercializare cu amănuntul“, care durează șase luni.

În această perioadă, acțiunile sunt scoase la vânzare lunar, iar fiecare nouă etapă prevede o reducere de 10%, 15%, 20%, 25% şi, respectiv 30% pentru ultima oară.

Surse din cadrul CNPF au comunicat corespondentului INFOTAG că, dacă la finele „comercializării cu amănuntul” au fost vândute mai puțin de 50% din acțiunile care formează capitalul social al băncii, atunci, cu permisiunea BNM, acestea pot fi răscumpărate în trezorerie cu o scădere ulterioară a capitalului, cu condiția ca banca să respecte cu strictețe toate normele prudențiale.

Interlocutorul agenției din cadrul CNPF a spus că, dacă acțiunile nevândute depășesc 50% din capitalul social al băncii, BNM ia o nouă decizie, folosindu-se de Legea cu privire la rezoluție, aprobată special pentru aceasta. Într-o astfel de decizie a autorității de reglementare, vor fi prevăzute toate acțiunile ulterioare ale emitentului acestor acțiuni.

Potrivit unei alte surse de încredere, în cazul MICB, situaţia nu poate ajunge la vânzarea cu amănuntul a acțiunilor.

„La fel ca și în cazul Moldova Agroindbank, statul ar putea să medieze vânzarea și cumpărarea pachetului de acțiuni ale băncii, în cazul în care va fi identificat un investitor de calitate. Interes pentru procurarea pachetului de control ar putea manifesta cel mai probabil bănci regionale sau internaționale”, a spus sursa.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 17.07.2018 11:14:07 Stas
    Clar ca nimeni nu sa cumpara cu asa pret mare 250 de lei pentru o actiune.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.