Poster financiar

CELE 41,09% DIN ACŢIUNILE MOLDOVA AGROINDBANK SUNT CUMPĂRATE DE AGENŢIA PROPRIETĂŢII PUBLICE

18 iulie, 2018
CELE 41,09% DIN ACŢIUNILE MOLDOVA AGROINDBANK SUNT CUMPĂRATE DE AGENŢIA PROPRIETĂŢII PUBLICE

Miercuri, pe piaţa reglementată se desfăşoară o tranzacţie de clearing prin care Agenţia Proprietăţii Publice cumpără cele 41,09% din acţiunile nou emise ale celei mai mari instituţii financiare din ţară – Moldova Agroindbank (MAIB).

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, un participant profesionist al pieţei de capital a spus că, după desfăşurarea operaţiunii clearing, a treia zi, aproximativ spre seara zilei de 23 iulie, acest pachet se va afla deja în proprietatea Agenţiei.

După cum a informat anterior INFOTAG, potrivit legislaţiei elaborate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), de pachetele mari de acţiuni ale băncilor de sistem, de exemplu, MAIB, se poate ocupa statul, dacă acesta va avea o înţelegere prealabilă cu investitori strategici în privinţa cumpărării acestor pachete de acţiuni.

„Intermedierea statului în vânzarea și cumpărarea pachetului de acțiuni se aplică în cazul în care statul are acorduri concrete privind vânzarea posibilă a acestui activ unor investitori străini”, a explicat interlocutorul agenției.

El a amintit că Agenţia Proprietăţii Publice a semnat cu un consorțiu de investitori străini, format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și fondurile de investiții „Invalda INVL” (Lituania) și „Horizon Capital” (SUA), un precontract de vânzare a celor 41,09% acţiuni ale MAIB.

Conform procedurii ulterioare, prevăzute în legislaţie, acţiunile MAIB se pot afla în proprietatea Agenţiei nu mai mult de 90 de zile. În acest timp, Agenția este obligată să scoată cele 41,09% acțiunile în pachet unic la licitație, la care poate participa orice investitor care a primit permisiunea prealabilă a autorității de reglementare – Banca Națională. Pachetul de acțiuni va fi acordat investitorului a cărui ofertă de achiziționare a acțiunilor va include cel mai mare preț.

Procedura de vânzare a celor 41,09% acțiuni ale MAIB de către Agenția Proprietăţii Publice prevede că, înainte de a scoate pachetul la licitaţie, Agenția va solicita emitentului să prezinte prețul echitabil al acțiunilor, care urmează să fie inclus în prețul iniţial de vânzare.

Cele 41,09% acţiuni ale MAIB includ două pachete: 389 760 acţiuni la preţul de 1 054,71 lei per acţiune cu valoarea nominală de 200 lei şi 36 605 acţiuni la preţul de 1 064,02 lei per acţiune. Agenția Proprietăţii Publice va cumpăra miercuri acţiunile la acest preţ, achitând emitentului peste 450 mil. lei, bani alocaţi special de Guvern în acest sens. Mijloacele financiare au ajuns acum câteva zile pe contul special al emitentului acţiunilor.

Surse de încredere au comunicat pentru INFOTAG că banca nu va putea folosi aceşti bani, deoarece aceştia vor fi trimişi în bugetul de stat „în baza unei decizii speciale”. Această decizie a fost luată pe motiv că cele 41,09% acţiuni ale acţionarilor netransparenţi, care au fost anulate de emitent în baza prescripţiei BNM, au fost cumpărate din banii furați de la Banca de Economii în perioada 2014-2015. Aceasta înseamnă că acționarii netransparenţi, ale căror acțiuni au fost recunoscute de BNM drept „concentrate”, nu vor putea pretinde la obţinerea banilor.

Participanţii profesionişti ai pieţei susţin că în vânzarea celor 41,09% acţiuni ale MAIB sunt două momente intrigante. Primul constă în prețul care va fi stabilit de emitentul acţiunilor pentru Agenția Proprietății Publice până la 1 septembrie, iar al doilea ţine de oferta de cumpărare a acestui activ din partea investitorilor străini, a căror prezență va asigura la licitație concurența participanților ce doresc să achiziționeze pachetul de 41,09% acţiuni ale băncii. Lipsa ofertelor investitorilor nu înseamnă eșecul licitației, deoarece Agenția Proprietății Publice are un precontract pentru achiziționarea pachetului de către consorțiul de investitori condus de BERD. Prin urmare, cu mare probabilitate, se poate spune că până la sfârșitul lunii octombrie 2018, autoritatea de reglementare va finaliza cu succes epopeea vânzării celor 41,09% acţiuni ale celei mai bune bănci din Moldova.

INFOTAG precizează: În prezent, valoarea contabilă a acţiunilor MAIB depăşeşte 3500 lei per acțiune, cu valoarea nominală de 200 lei. Capitalul băncii atinge aproape 4 mlrd. lei, activele constituie 22,5 mlrd. lei, profitul net pentru cinci luni ale anului 2018 depășește 250 mil. lei.

 

 

 

Comentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 18.07.2018 01:43:30 Eva
    La sfirsit schema functioneaza!!!
  2. 18.07.2018 07:02:45 Ana
    A ramas inca un pic si Serghei Cebotari trebue sa deschida usa la MAIB pentru actionari noi, curati si, ce este foarte si foarte important, - bogati!!!
  3. 18.07.2018 07:04:40 Liudmila
    Speram ca totus BERD la sfirsit intra la MAIB in calitatea de actionar majoritar...
  4. 19.07.2018 10:02:37 Maria
    Eu sper ca pina anul nou actionarii MAIB, inclusiv si consortium investitorii sa primesc dividende bune, acum dl Cioclea deja nu are argumente el trebue sa fie acord cu Consiliu MAIB si personal cu opinia dl Miculet Victor care totdeauna are grija de actionarii bancii.
  5. 19.07.2018 01:06:27 Stanica
    Este mare pacat ca asa de buna banca. care este MAIB sa cumpar straini, noi avem asa bani care platesc ei, da din pacate banii nostrii sunt murdari si dl Cioclea nu permita.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.