Poster financiar

BĂNCILE DIN MOLDOVA NU ÎNCETINESC RITMUL DE DEZVOLTARE – OPINIA EXPERŢILOR

31 iulie, 2018
BĂNCILE DIN MOLDOVA NU ÎNCETINESC RITMUL DE DEZVOLTARE – OPINIA EXPERŢILOR

Așteptările unor sceptici, care susţineau că, odată cu introducerea standardelor Basel-3 de către bănci în 2018, va încetini eficienţa activităţii acestora, nu s-au adeverit. De această opinie sunt participanții profesioniști ai pieței de capital.

„Unii experți presupuneau că reforma bancară, „fixată” pe îndeplinirea recomandărilor Comitetului Basel de către instituțiile financiare, va determina bancherii să se preocupe de calitate, dar nu de cantitate şi, din acest motiv, ritmul de dezvoltare a băncilor va încetini. Însă rezultatele înregistrate de sistemul bancar, de exemplu, în luna mai, arată că unul dintre indicatorii importanți - „profitul“ – a crescut semnificativ”, a spus un interlocutor al agenției INFOTAG.

El a numit „lăudabil” faptul că băncile şi-au majorat portofoliile de credite, în ciuda situației „apatice” din economie, când businessul nu dorește să investească în dezvoltare, inclusiv din cauza viitoarelor alegeri parlamentare, stabilite pentru 24 februarie 2019.

„Băncile au beneficiat de ajutor real din partea persoanelor fizice. Volumul împrumuturilor acordate acestora crește semnificativ, ceea ce conferă acestei tendințe stabilitate și dinamică. Deși portofoliul total de credite nu este încă pozitiv, deoarece valoarea acestuia pentru cinci luni ale acestui an arată o scădere de 2,3% comparativ cu rezultate similare pentru aceeași perioadă din 2017”, a spus interlocutorul.

Experții susţin în unanimitate că un factor favorabil pentru economia Republicii Moldova este „ieftinirea resurselor creditare pe piață”.

„La data de 1 iunie, rata medie ponderată a dobânzii la creditele nou emise în monedă națională în sistemul bancar constituia 8,63%. Aceasta s-a redus în decurs de o lună cu 0,37 puncte procentuale. O situaţie similară se atestă și în cazul creditării în valută străină: rata la creditele nou emise a scăzut până la 4,93%, ceea ce este cu 0,17 puncte procentuale mai puţin decât valoarea din aprilie”, afirmă experții.

Ei susţin că autoritatea de reglementare a pieței va diminua principalii indicatori ai politicii monetar-creditare și valutare, lucru care, cel mai probabil, se va produce în această toamnă.

INFOTAG precizează: În prezent, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt este 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă constituie 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menţinută la nivelul de 40%.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 01.08.2018 04:13:40 Richard
    They cos very expensiv!
  2. 14.08.2018 06:15:10 Efim
    Acum bancile nu au ce sa fac cu banii...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.