Poster financiar

ÎN TIMP CE SE PRODUCE CORECŢIA DOLARULUI ÎN RAPORT CU EURO, LEUL MOLDOVENESC S-AR PUTEA DEPRECIA PÂNĂ LA 17,00 MDL: $1

15 august, 2018
ÎN TIMP CE SE PRODUCE CORECŢIA DOLARULUI ÎN RAPORT CU EURO, LEUL MOLDOVENESC S-AR PUTEA DEPRECIA PÂNĂ LA 17,00 MDL: $1

În timp ce pe piaţa internaţională se atestă o corecţie a dolarului în raport cu moneda unică europeană, leul moldovenesc s-ar putea deprecia în raport cu dolarul american până la 17,00 MDL: $1. De această opinie sunt dealerii valutari, solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG să comenteze situaţia de pe piaţă.

„Paradoxul în situația actuală de pe piața valutară a Moldovei este că, în situația aprecierii monedei naționale, autoritatea de reglementare nu a venit pe piață pentru a face procurări, însă de îndată ce euro a început să se deprecieze în raportul cu dolarul american, dealerii Băncii Naționale (BNM) au intervenit cu procurări de valută. Şi în această situaţie ei mizează pe deprecierea leului moldovenesc”, a spus unul dintre dealeri.

În opinia sa, în situația de pe piață, orice prognoză va fi „legată” într-un fel sau altul de raportul dintre euro și dolar.

„Miercuri dimineață, acest raport era de 1,1320 - 1,1340, deși cu câteva zile în urmă acesta echivala cu 1,1600”, a spus interlocutorul agenției.

Dealerii susţin că perioada de la sfârșitul lunii iulie și întreaga lună august este „o perioadă dulce” pe piața valutară, când un sfert din populația Republicii Moldova se întoarce acasă în vacanță și cheltuiește valută. Dar la mijlocul lunii august acest proces a încetinit, deoarece cursul a început să se schimbe brusc, ceea ce afectează întotdeauna psihologic în măsură egală atât vânzătorii, cât și cumpărătorii de valută.

„Surprinzătoare este poziția autorităţii de reglementare, care, prin acțiunile sale, slăbește moneda națională. De exemplu, dacă BNM cumpără dolari la cursul de 16,48 MDL: $1, deja a doua zi dealerii săi au stabilit un curs de cumpărare de 16,58 MDL: $1. Această tendință este preluată imediat de casele de schimb valutar, încercând să devanseze acţiunile autorităţii de reglementare în ceea ce privește devalorizarea leului moldovenesc”, spun dealerii.

Potrivit unuia dintre interlocutori, piața valutară în aceste zile nimereşte „din foc în flăcări” și, prin urmare, este dificil de a spune cum se va manifesta în viitorul apropiat moneda națională a Moldovei.

„Cel mai probabil, această situație schimbătoare va persista până când nu se va opri deprecierea monedei europene şi a rublei rusești, provocată din motive geopolitice. În aceste condiții, autoritatea de reglementare aplică o tactică menită să slăbească poziția leului moldovenesc. Din acest motiv, rata de schimb în raport cu dolarul american s-ar putea apropia cu ușurință de pragul 17,00 lei: $1”, susţin participanții profesioniști ai pieței, care atrag atenția asupra faptului că, miercuri, unele bănci au afişat un curs mai mare decât cursul oficial al Băncii Naționale.

INFOTAG precizează: Pentru miercuri, 15 august, Banca Națională a stabilit următorul curs oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană: 16,5932 MDL: $1 și, respectiv, 118,9254 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 15.08.2018 04:37:06 Victor
    Curs 16,50 MDL - pentru un dolar SUA este convinabil pentru toti in Republica Moldova.
  2. 16.08.2018 11:19:09 Sveta
    Chind leu este prea puternic tot nu este prea bine, stiti despre asta.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.