Poster financiar

ÎN TOPUL CELOR 200 CELE MAI MARI BĂNCI DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST A FOST INCLUSĂ ŞI O BANCĂ DIN MOLDOVA - MAIB

30 octombrie, 2018
ÎN TOPUL CELOR 200 CELE MAI MARI BĂNCI DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST A FOST INCLUSĂ ŞI O BANCĂ DIN MOLDOVA - MAIB

Moldova-Agroindbank (MAIB) este singura bancă din Moldova care a fost inclusă în clasamentul celor 200 cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, realizat de RIA Rating.

Potrivit agenţiei INFOTAG, cercetătorii consideră că acest lucru poate fi considerat un succes, deoarece în clasamentul anterior băncile din Moldova "nu au reuşit să ajungă în top din cauza mărimii lor mici".

Datele pentru clasament au fost luate din surse deschise. Studiul a analizat performanţa financiară a băncilor din 13 ţări: Belarus, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Rusia, România, Slovacia, Ucraina, Republica Cehă şi Estonia.

Cea mai mare reprezentare o au băncile ruseşti - 37,5% din total (75 de bănci). Pe locul doi se află băncile din Polonia, acestea reprezentând 11,5% din numărul total al băncilor din clasament (23 de bănci). Locurile trei şi patru sunt ocupate de băncile din Cehia şi România, care se situează în clasament cu 8,5% şi, respectiv, 8%.

Moldova are cel mai mic număr de bănci în rating cu o cotă de 0,5%.

Moldova-Agroindbank ocupă locul 188 în clasament, cu active în sumă de $1,3 mlrd. la începutul anului. În anul 2017, acestea au crescut cu 31,1%. Profitul a constituit $0,02 mlrd.

Potrivit acestor indicatori, MAIB a devansat 12 bănci din Rusia, Polonia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina şi Republica Cehă.

Ratingul include 15 bănci din România, cea mai mare fiind Banca Comercială Română, care are o bancă fiică şi în Moldova, situându-se pe locul 25. Banca Transilvania, care a cumpărat 66,7% din acţiunile băncii Victoriabank împreună cu BERD în ianuarie, este pe locul 31.

Ucraina este reprezentată în rating de 11 bănci.

Experţii consideră că sectorul bancar din regiune a înregistrat o creştere semnificativă datorită consolidării valutelor.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 04.11.2018 05:06:25 Valeriu
    MAIB merita, el este cea mai buna banca din Moldova!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.