Poster financiar

BANCA NAŢIONALĂ A PREZENTAT PLANUL STRATEGIC PENTRU ANII 2018-2020

20 noiembrie, 2018
BANCA NAŢIONALĂ A PREZENTAT PLANUL STRATEGIC PENTRU ANII 2018-2020

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a elaborat Planul strategic pentru anii 2018-2020. Potrivit agenţiei INFOTAG, acesta este conceput pentru consolidarea activităţii BNM şi cuprinde priorităţile autorităţii de reglementare pe termen mediu.

Obiectivele BNM în cele cinci domenii-cheie sunt: optimizarea politicii monetare, promovarea stabilității financiare prin aplicarea noilor instrumente de gestiune macroprudențială, fortificarea sectorului bancar și implementarea supravegherii bazate pe risc (conform principiilor Basel III), sporirea calității monedei naționale și a plaților fără numerar, precum și consolidarea capacității și a eficienței Băncii Naționale.

În special, documentul prevede îmbunătățirea structurii politicii monetare, gestiunea trecerii de la dolarul SUA la moneda euro ca valută de intervenție a BNM, promovarea liberalizării operațiunilor valutare, promovarea dezvoltării capacităţilor analitice în băncile comerciale, precum și îmbunătățirea supravegherii și calității controlului acționarilor.

Alte obiective strategice prevăd participarea la reformarea structurii Fondului de garantare a depozitelor, dezvoltarea instrumentarului statistic necesar analizei riscurilor aferente stabilităţii financiare și asigurarea funcționării Autorităţii Naţionale Macroprudențiale.

De asemenea, BNM intenționează să consolideze supravegherea activităţii prestatorilor de servicii de plată nebancari, să implementeze Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, să elaboreze și să emită o nouă familie de bancnote.

„Adoptarea noului plan strategic marchează o etapă importantă în reformele promovate de Banca Națională în ultimii ani. După o perioadă de schimbări radicale în domeniul bancar din ultimii ani, BNM se va dedica difuzării și aprofundării efectelor acestora în sistemul financiar-bancar cu scopul de a îmbunătăți transmisia politicii monetare, de a favoriza modernizarea și creșterea sănătoasă a sectorului bancar și, în final, de a spori contribuția BNM la dezvoltarea durabilă economică a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al BNM.

Banca susţine că perioada de planificare a fost redusă de la cinci la trei ani cu scopul operaționalizării planului strategic și articulării lui mai armonioase cu dezvoltarea dinamică a cadrului de reglementare și inovațiile tehnologice rapide în domeniul bancar.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 20.11.2018 07:26:59 Liviu
    Dupa demisia dl Serdgiu Cioclea asa strategia nu inseamna NIMIC!!!
  2. 26.11.2018 03:37:00 Boris
    Nu stiu daca planu este real fara Cioclea la BNM...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.