Poster financiar

ACTIVITATEA SCĂZUTĂ PE PIAȚA VALUTARĂ CONTRIBUIE LA APRECIEREA LEULUI MOLDOVENESC, AL CĂRUI CURS ESTE ÎN CONTINUĂ CREȘTERE – OPINIE

07 martie, 2019
ACTIVITATEA SCĂZUTĂ PE PIAȚA VALUTARĂ CONTRIBUIE LA APRECIEREA LEULUI MOLDOVENESC, AL CĂRUI CURS ESTE ÎN CONTINUĂ CREȘTERE – OPINIE

Activitatea scăzută pe piața valutară contribuie la aprecierea leului moldovenesc, al cărui curs după 25 februarie este în continuă creștere și poate ajunge sub pragul psihologic de 17,00 MDL: $1. De această opinie sunt dealerii valutari cu care a vorbit corespondentul agenției INFOTAG joi dimineață.

„Din cauză că practic nu există cerere la valută, suntem în cădere liberă, neștiind limita sub care Banca Națională a Moldovei (BNM) nu va admite aprecierea monedei naționale”, a declarat interlocutorul agenției, care consideră că autoritatea de reglementare va cumpăra valută la cursul de 17,02-17,00 MDL: $1.

Profesioniștii pieței susţin că, în ianuarie-februarie, înainte de alegerile parlamentare, s-a atestat o cerere mare de valută, astfel că BNM a fost nevoită să vândă valută din rezervele sale, al căror volum a scăzut cu peste $90 mil.

„E clar că autoritatea de reglementare nu este o structură comercială, dar a cumpărat valută la cursul mediu de 17,12-17,15 MDL: $1, iar acum are posibilitate reală de a-şi reface rezervele la o rată medie de 17,00 MDL: $1, deoarece majoritatea jucătorilor de pe piață doresc să vândă valută, dar nu există cumpărători”, spun dealerii.

Participanții pieței se întreabă care este „nivelul cursului de schimb” la care BNM va cumpăra activ dolari și euro?

„În afară de autoritatea de reglementare, nu există nimeni pe piață care să satisfacă cererea de cumpărare a valutei, activitatea a scăzut şi chiar și marii importatori, care cumpără în mod tradițional valută pe piață, spun că nu vor veni cu o ofertă de cumpărare în viitorul apropiat”, spun dealerii valutari.

Opinia generală a participanților pieței este că, dacă joi, 7 martie, dealerii BNM nu vor ieşi pe piață cu oferte de cumpărare de dolari și euro, atunci multe case de schimb valutar vor afişa cursuri de cumpărare de 16,90 -16,95 MDL: $1.

INFOTAG precizează: Pentru joi, 7 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană: 17.0876 lei pentru 1 dolar și 19.3133 lei pentru 1 euro, apreciind ușor cursul de schimb al leului în raport cu dolarul și euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 08.03.2019 05:44:59 Claudia
    Cursu trebue sa fie undeva 14 MDL:$1.
  2. 09.03.2019 01:16:50 Inga
    Acum pe piata exista echilibru, lumea nu vre sa plateasca mai mult de chit 17 lei pentru un dolar SUA.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.