Poster financiar

BNM A MENŢINUT IARĂŞI RATELE LA PRINCIPALELE INSTRUMENTE DE REGLEMENTARE MONETARĂ

15 martie, 2019
BNM A MENŢINUT IARĂŞI RATELE LA PRINCIPALELE INSTRUMENTE DE REGLEMENTARE MONETARĂ

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis joi să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul actual de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. Acestea se menţin neschimbate din decembrie 2017.

De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 42,5%.

Această decizie a fost adoptată „în funcție de recenta analiză a evoluțiilor macroeconomice și de evaluarea riscului abaterii prognozei, fiind luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională”.

În opinia BNM, Principalele riscuri asociate perspectivei inflației pe termen scurt, evidențiate după runda de prognoză de la începutul anului curent, se referă la condițiile meteorologice favorabile care au determinat și o traiectorie mai temperată a prețurilor la produsele alimentare. În același timp, pentru anul 2020 se conturează riscul unei evoluții ușor mai pronunțate a inflației, fiind generat de prețurile superioare la petrol, la produsele alimentare pe piețele internaționale, precum și a inflației de bază.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 7 mai.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.