Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT LA BUGET 450 MIL. LEI ($26 MIL.) DIN PLASAREA VMS

20 martie, 2019
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT LA BUGET 450 MIL. LEI ($26 MIL.) DIN PLASAREA VMS

Graţie cererii înalte la valorile mobiliare de stat (VMS), la licitaţia din 19 martie Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 450,63 mil. lei din plasarea acestora, fiind cu 100 mil. lei mai mult decât la licitaţia precedentă.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat corespondentului INFOTAG că rentabilitatea VMS a scăzut nesemnificativ, valoarea de jos a fost de 4,58%, iar cea de sus – de 6,63%. La licitaţia precedent, aceşti indici constituiau 4,63% şi, respectiv, 6,67%.

Rezultatele licitației organizate de Ministerul Finanțelor au respins ipotezele unor participanți profesioniști ai pieței precum că cererea de VMS va fi mai mică decât oferta emitentului din cauza incertitudinii politice din țară, în primul rând, lipsa unei majorități în noul Parlament.

Susținătorii unei astfel de prognoze s-au bazat pe datele celei penultimei licitații, unde cererea de VMS a constituit 342 mil. lei, în timp ce oferta era la nivelul tradițional – 410 mil. lei. Cu toate acestea,  emitentul nu a majorat rentabilitatea hârtiilor, plasându-le în sumă de 342 mil. lei.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că emitentul oricum va trebui să majoreze rata la VMS, deoarece rata inflaţiei va creşte în 2019, conform prognozei BNM.

„Conform prognozei optimiste, indicele prețurilor de consum în 2019 va fi de 7,4%, ceea ce va însemna că rata inflației va ieși din ţinta inflaţionistă urmărită de Banca Națională – de 5% plus-minus 1,5%. Dar există şi o prognoză pesimistă a creșterii „tendinței inflaționiste”. În al patrulea trimestru al acestui an, rata inflației poate atinge 9% sau chiar mai mult”, a spus interlocutorul agenției, care consideră că rentabilitatea hârtiilor de valoare de stat ar trebui să fie mai mare decât rata inflației.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 21.03.2019 10:57:53 Victor
    De ce numai bancii sa cumpara HVS?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.