Poster financiar

PÂNĂ LA SFÂRŞITUL SĂRBĂTORILOR DE MAI SITUAŢIA PE PIAŢA VALUTARĂ ESTE CLARĂ ŞI STABILĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

03 mai, 2019
PÂNĂ LA SFÂRŞITUL SĂRBĂTORILOR DE MAI SITUAŢIA PE PIAŢA VALUTARĂ ESTE CLARĂ ŞI STABILĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

Banca Națională a Moldovei (BNM), prin acțiunile sale pe piața valutară, menține rata stabil cursul monedei naționale, ceea ce face ca situația să fie clară și previzibilă. De această opinie sunt dealerii valutari ai băncilor comerciale cu care a vorbit corespondentul INFOTAG vineri.

„Autoritatea de reglementare iese periodic pe piață și cumpără  „excedentul” de dolari SUA și euro, fapt ce influenţează pozitiv stabilitatea leului moldovenesc. Comportamentul BNM se deosebeşte radical de acțiunile dealerilor bancari de acum o lună, când au cumpărat valută la un curs ce era cu 80 de bani mai mare decât cursul oficial al monedei naționale”, a menţionat interlocutorul agenției de la o bancă.

Participanţii profesioniști ai pieţei consideră că până la sfârșitul sărbătorilor de mai nu vor se vor produce schimbări semnificative ale cursului de schimb al leului moldovenesc în raport cu euro și dolarul american.

„Deocamdată nu putem spune cu o anumită precizie ce se va întâmpla după aceea. Situaţia este că începând cu mijlocul lunii mai oferta de numerar la casele de schimb valutar va fi cu mult mai mică. Și atunci băncile vor trebui să vândă valută pentru a satisface cererile clienților. Cel mai probabil, băncile nu vor dori să-și diminueze rezervele valutare și, prin urmare, se poate presupune că cursul leului poate atinge nivelul de 17.93-17.95 MDL: $1”, susţin dealerii.

Unii dealeri spun că dacă cursul de schimb al monedei naționale se apropie de nivelul de 18.00 MDL: $1, atunci în situația de pe piață va interveni autoritatea de reglementare, care, prin vânzări de valută, va plasa cursul mai departe de pragul de 18 MDL: $1.

„Vectorul cursului de schimb al leului moldovenesc va depinde, de asemenea, de situația politică din țară, care acum ţine complet de crearea majorității parlamentare și aprobarea noului guvern”, afirmă experții, care presupun că țara așteaptă prea mult dezghețarea finanțării externe.

Potrivit interlocutorilor agenției, asistența financiară acordată Moldovei ţine acum de soluționarea crizei politice.

„Apariția unui nou guvern în țară, care să aibă sprijinul majorității parlamentare, garantează sosirea unei noi Misiuni a Fondului Monetar Internațional (FMI). Toţi înţeleg că reluarea finanțării externe este teoretic posibilă după dialogul experților Fondului cu noul guvern, după familiarizarea cu programul activității sale”, a remarcat participantul la piață.

INFOTAG precizează: Pentru vineri, 3 mai, BNM a stabilit cursul oficial de 17,8914 MDL: $1 și 20,0410 MDL: 1 euro.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.