Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT LA BUGET 380,25 MIL. LEI ($21,2 MIL.) DIN PLASAREA VMS

15 mai, 2019
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT LA BUGET 380,25 MIL. LEI ($21,2 MIL.) DIN PLASAREA VMS

La licitaţia de marţi, 14 mai, Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 380,25 mil. lei ($21,2 mil.) din plasarea valorilor mobiliare de stat (VMS). Rezultatul licitaţiei arată că emitentul nu a reuşit să obţină aproape 30 mil. lei din suma de 410 mil. lei pe care a propus-o spre plasare.

Surse din cadrul Băncii Naţionale au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că cererea la hârtiile de stat, care reprezintă instrumentul financiar cu lichiditatea cea mai înaltă și mai puțin riscant pe piața de capital din Moldova, a constituit puţin peste 484 mil. lei. După ce Ministerul Finanțelor a „înlăturat” o parte din cererile băncilor la VMS, volumul hârtiilor plasate a constituit 380,25 mil. lei. Rentabilitatea acestora a constituit 4,63-6,7%.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital au menţionat că şi la licitația precedentă din 15 aprilie emitentul nu a putut plasa titluri pentru suma declarată în mod tradițional de 410 mil. lei.

„Atunci, suma valorilor plasate a fost de 323 mil. lei, iar indicatorul „insuficienţei” a ajuns la 87 mil. lei. Ce-i drept, raza dobânzilor la VMS la penultima licitație a fost de 4,63-6,66%, ceea ce un pic mai puţin decât rentabilitatea VMS la licitația din 14 mai”, a spus interlocutorul agenției.

Participanții profesioniști ai pieţei susţin că „insuficienţa” resurselor pe piața internă prin plasarea VMS ţine de rata scăzută a valorilor mobiliare.

„Băncile și clienții lor, pentru care cumpără VMS, doresc o rată mai mare. Dorința lor este în concordanță cu tendinţele care prevalează pe piață, unde există așteptări mari referitor la faptul că în viitorul apropiat inflația va creşte, iar odată cu aceasta vor crește și ratele dobânzilor la resursele atrase de bănci de la persoane fizice și juridice”, consideră experţii.

Prognozând situația pe termen scurt, participanții pieţei așteaptă ca Ministerul Finanţelor să fie nevoit să majoreze ratele VMS. În caz contrar, „insuficienţa” resurselor din contul emisiunii lor va crește cu fiecare licitație. În acest sens, semnificativă este rata dobânzii BNM la creditele overnight, a cărei valoare este de 9,5%.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 16.05.2019 11:40:24 Horia
    Eu sunt de acord roata trebue sa creasca, macar oleaca, pina 7,5-8%.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.