Poster financiar

BERD A CONFIRMAT CĂ ESTE DISPUSĂ SĂ SPRIJINE PROIECTELE LANSATE DE MINISTERUL ECONOMIEI AL MOLDOVEI

05 iunie, 2019
BERD A CONFIRMAT CĂ ESTE DISPUSĂ SĂ SPRIJINE PROIECTELE LANSATE DE MINISTERUL ECONOMIEI AL MOLDOVEI

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va susține și în continuare proiectele demarate de Ministerul Economiei și Infrastructurii al Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul ministerului, despre aceasta a declarat directorul executiv BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, la întrevederea la Chişinău cu ministrul Chiril Gaburici.

„Mă bucur că Moldova reușește să implementeze proiecte durabile și în interesul cetățenilor. Vom crea condiții necesare pentru ca relațiile noastre bilaterale să se dezvolte. Îmi doresc și în continuare o colaborare eficientă cu guvernul pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, pentru a crea și dezvolta o infrastructură modernă și pentru a susține și alte proiecte importante în Republica Moldova”, a spus el.

Părţile au discutat despre dezvoltarea infrastructurii și integrarea în rețelele europene de transport, modernizarea căilor ferate, dar şi reformele din sectorul energetic.

„Susţinerea și expertiza BERD este extrem de importantă pentru Republica Moldova. BERD este un partener-cheie în implementarea proiectelor strategice pentru țara noastră. Datorită susținerii BERD, am reușit să îmbunătățim infrastructura, sectorul energetic, mediul de afaceri. Mai avem foarte mult de lucru și contăm pe sprijinul partenerilor noștri de încredere”, a menționat Chiril Gaburici.

Referindu-se la nivelul de realizare a priorităților Foii de parcurs privind restructurarea sectorului feroviar și Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) pentru anii 2018-2021, conducerea întreprinderii a menționat că documentul prevede inițierea reorganizării prin separarea CFM în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri. Totodată, este prevăzută crearea Agenției Feroviare, a Autorității de Investigare a Accidentelor, precum și deschiderea pieței feroviare din Moldova pentru actori privați și atragerea noilor operatori feroviari.

INFOTAG precizează: BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Până astăzi, banca a investit aproape 1,3 mlrd. euro în țară, în aproximativ 130 de proiecte în sectorul bancar, infrastructura sustenabilă, comerțul și industrie agroalimentară. La momentul actual, în portofoliu proiectelor susținute de BERD în Republica Moldova, cele mai multe resurse financiare s-au alocat dezvoltării infrastructurii – peste 60% și sectorului energetic – aproximativ 20%.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 06.06.2019 09:53:50 Faina
    Pina chind nu a venit altii BERD aici face macar ceva...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.