Poster financiar

GUVERNATORUL BNM OCTAVIAN ARMAŞU: TRECEREA LA PLĂŢILE ELECTRONICE ESTE UN PROCES CARE NECESITĂ TIMP

05 august, 2019
GUVERNATORUL BNM OCTAVIAN ARMAŞU: TRECEREA LA PLĂŢILE ELECTRONICE ESTE UN PROCES CARE NECESITĂ TIMP

Trecerea treptată la plăţile electronice este un proces inevitabil, care necesită timp. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat într-un interviu pentru revista „Profit” guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu.

Potrivit lui, BNM depune multiple eforturi pentru a crea condiţiile necesare stimulării interesului populaţiei pentru plăţile fără numerar.

„Trebuie să fim deschişi pentru inovaţii şi crearea condiţiilor normative favorabile pentru ca piaţa plăţilor din Republica Moldova să se dezvolte fără impedimente nejustificate. BNM are în derulare unele iniţiative de dezvoltare a infrastructurii sistemelor de plăţi, dar rezultatele acestor iniţiative depind de comportamentul actorilor pieţei şi creşterea nivelului de educaţie financiară a populaţiei. Consumatorii trebuie să cunoască faptul că la efectuarea plăţilor cu cardul nu se percep comisioane de la cumpărător decât în cazurile în care are loc conversia valutară”, a spus Armaşu.

Potrivit lui, pe parcursul anului 2018, prin intermediul cardurilor emise de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova au fost efectuate plăţi fără numerar în valoare de 12,3 mlrd. lei, cu 38% mai mult comparativ cu anul 2017.

În acelaşi timp, guvernatorul BNM susţine că valoarea plăţilor fără numerar cu cardurile emise în Republica Moldova a înregistrat o creştere pe parcursul ultimilor cinci ani.

„Valoarea plăţilor fără numerar s-a majorat de peste 3,5 ori - de la 3,5 mlrd. lei în anul 2014 la 12,3 mlrd. lei în anul 2018. Valoarea medie a unei plăţi fără numerar efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova constituie pentru anul 2018 circa 364 lei (18 euro). Pentru comparaţie, în România acest indicator constituie circa 30 euro, iar în Ucraina 13 euro”, a spus Armaşu.

Potrivit datelor BNM, în anul 2018, în medie fiecare locuitor al Republicii Moldova a efectuat plăţi fără numerar cu cardurile de plată în valoare de circa 170 euro. În România, valoarea medie a plăţilor fără numerar efectuate cu cardul de către un locuitor a constituit 700 euro în anul 2017, iar în Ucraina – circa 618 euro.

Guvernatorul BNM menţionează că plăţile fără numerar sunt viitorul pe care nu-l putem neglija.

„Avantajul de primă importanţă, care le face atractive pentru populaţie, este că soluţiile de achitare fără numerar sunt comode, simple şi sigure. Acestea ne economisesc timpul, dar şi pot fi efectuate atât în ţară, cât şi peste hotare”, a spus Armaşu.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 05.08.2019 12:06:09 Grigore
    In acest setor noi inca avem mare rezerve...
  2. 07.08.2019 01:47:49 Stas
    Noi avem in acest domeniu progres, din pacate el este pina chind prea mic pentru Moldova.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.