Poster financiar

OFERTA DE VALUTĂ PE PIAŢĂ DEPĂŞEŞTE CEREA – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

21 noiembrie, 2019
OFERTA DE VALUTĂ PE PIAŢĂ DEPĂŞEŞTE CEREA – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

Pe piaţa valutară a Moldovei devine tot mai stabilă situația când oferta de dolari și euro depășește cererea cumpărătorilor pentru această valută, ceea ce ajută leul moldovenesc să se aprecieze.

Solicitaţi de corespondentul agenţiei INFOTAG, dealerii valutari susţin că Banca Națională a Moldovei (BNM) nu dorește „să încetinească procesul de apreciere a monedei naționale”, permițându-i să se consolideze cu 5-6 bani pe zi în ultimele zile”.

„La mijlocul verii, autoritatea de reglementare a anunţat că va interveni în situația de pe piața valutară doar în cazurile de fluctuaţii puternice în cursul leului. Dar, în același timp, nimeni nu poate spune cu siguranţă cât de mari ar trebui să fie fluctuaţiile cursului de schimb, pentru ca dealerii băncii să intervină și să cumpere sau să vândă valută ”, a spus interlocutorul agenției, care presupune că BNM ar putea recurge la intervenții atunci când „salturile” cursului vor ajunge la 10 bani şi mai mult.

Unii participanți profesioniști ai pieţei nu exclud situația pe piață în care rata leului se poate consolida până la 17.00MDL:$1, dacă nu vor fi suficienți cumpărători de valută, iar dealerii BNM nu vor începe să cumpere dolari și euro.

„Situația pe piaţă în aceste zile este marcată prin stabilitate, pe care ocazional încearcă să o încalce casele de schimb valutar, care schimbă afişele prețurilor de cumpărare și vânzare de valută străină din motive neînțelese, încercând să ofere pieței de numerar o înviorare”, spun ei.

Prognozând evoluția situației până la sfârșitul anului 2019, dealerii atrag atenția la creșterea tradițională a ofertei de dolari și euro în decembrie, în legătură cu sărbătorile de iarnă.

„Având în vedere creșterea ofertei de valută și poziția actuală a dealerilor BNM de „neimplicare” în situația de pe piața, cursul leu ar trebui să se aprecieze, în cazul în care nu există cereri de cumpărare de valută. Importatorii de mărfuri cumpără în mod tradițional puțină valută în această perioadă, concentrându-se pe vânzările de mărfuri deja importate. Importatorii de resurse energetice, care au achiziționat volume mari de dolari, au făcut achiziții în septembrie-octombrie, iar acum depun doar ocazional cereri de cumpărare de valută”, spun specialiștii, care exclud apariția unei cereri bruşte de valută pe piață până la sfârșitul anului.

Unii dintre ei consideră că valoarea cursului de schimb al leului în timpul rămas până la sfârșitul anului se va situa în intervalul de 17.20-17.40 MDL: $1.

INFOTAG precizează: Pentru joi, 21 noiembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană – 17.4444 MDL:$1și 19.2894 MDL: 1 euro.

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 21.11.2019 01:47:31 Sergiu
    Curs care este acum/ el este real si normal...
  2. 21.11.2019 01:50:42 David
    Maclerii vor alt curs da BNM tot face corect, asa si trebue.
  3. 21.11.2019 07:06:03 Maria
    17,50 de lei pentru un dolar SUA este super curs valutar...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.