Poster financiar

AGENŢIA MOODY’S A MENŢINUT RATINGUL DE CREDIT AL MOLDOVEI LA NIVELUL „STABIL B3”

26 noiembrie, 2019
AGENŢIA MOODY’S A MENŢINUT RATINGUL DE CREDIT AL MOLDOVEI LA NIVELUL „STABIL B3”

Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s a menţinut ratingul de credit al Republicii Moldova la nivelul „stabil B3”. Potrivit agenţiei INFOTAG, ratingul a fost publicat după ce, pe 14 noiembrie, a fost aprobat noul Guvern al Moldovei.

„Deși perspectivele economice ale Moldovei s-au îmbunătățit, creșterea economică rămâne instabilă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea sectorului agricol la condițiile climatice, precum și dependența puternică a economiei de remitențele din străinătate”, se arată în comentariul la rating.

Potrivit Moody's, ratingul de credit al Moldovei este afectat de puterea economică și instituțională slabă.

„Deși potenţialul instituțional în cadrul programului FMI s-a îmbunătățit, eficacitatea guvernamentală rămâne relativ scăzută. Economia Moldovei rămâne sensibilă la șocurile externe, precum și la schimbările ciclice și structurale ale relațiilor cu principalii parteneri comerciali ai țării”, se arată în document.

Experții consideră că o caracteristică pozitivă a ratingului de credit este nivelul relativ scăzut al datoriei – aproximativ 30% din PIB - și costurile reduse pentru deservirea datoriei, ceea ce reflectă dependența sa în principal de finanțarea internațională preferenţială. De asemenea, Moldova rămâne „moderat sensibilă la riscurile determinate de evenimentele politice”.

Conform cercetărilor Moody's, progresul continuu în reformele sectorului financiar și consolidarea profilului de guvernare a ţării ar putea avea un efect pozitiv asupra ratingului.

„Îndepărtarea obstacolelor economice structurale pe termen lung, precum climatul de afaceri deficitar și lipsa de forță de muncă, va avea importanţă pentru a îmbunătăți ratingul. În același timp, o influenţă negativă asupra ratingului ţării o poate avea creșterea riscurilor politice, precum și scăderea ritmului reformelor”, se arată în document.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 27.11.2019 09:43:30 Zinaida
    Avem ce avem, asa este situatia la noi in tara.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.