Poster financiar

BERD A ACORDAT MOLDOVA AGROINDBANK UN NOU CREDIT ÎN VALOARE DE 7,5 MIL. EURO

27 decembrie, 2019
BERD A ACORDAT MOLDOVA AGROINDBANK UN NOU CREDIT ÎN VALOARE DE 7,5 MIL. EURO

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) oferă Moldova Agroindbank un nou împrumut în valoare de 7,5 mil. euro în cadrul liniei de creditare EU4Business-BERD.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul băncii comerciale, finanţarea este destinată întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din Republica Moldova care îşi propun să investească în creşterea calităţii producerii, creşterea competitivităţii şi accederea pe piaţa de desfacere a Uniunii Europene.

Şefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax, a vorbit la ceremonia de semnare a acordului despre avantajele creditului EU4Business-BERD, printre care dobânda avantajoasă, perioada de graţie, grantul de până la 15% din partea UE acordat după finalizarea cu succes a investiţiei, consultanţă locală şi internaţională.

„Odată cu oferirea acestei finanţări, va creşte şi mai mult numărul companiilor care vor avea oportunitatea de a spori calitatea produselor, a îmbunătăţi competitivitatea şi comerţul cu piaţa UE. Uniunea Europeană este deja cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova şi atestăm rezultate tangibile ale investiţiilor realizate, care semnifică condiţii de muncă mai bune, personal mai informat şi mai calificat, tehnologii noi, produse de calitate şi companii competitive”, a spus Angela Sax.

Preşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari, a remarcat că “MAIB este recunoscătoare partenerilor de dezvoltare – BERD şi Uniunea Europeană - pentru încrederea investită”.

„Sunt bucuros să anunţ că primul credit acordat de BERD în cadrul Liniei de creditare EU4Business a fost valorificat foarte rapid, fapt ce reconfirmă cât de aşteptat şi de necesar este acest tip de creditare pentru clienţii Moldova Agroindbank. Am ferma convingere că şi de această dată Moldova Agroindbank va contribui la dezvoltarea IMM-urilor din ţara noastră, cu sprijinul BERD şi al Uniunii Europene”, a subliniat el.

Noul împrumut BERD este succesorul unui alt împrumut de 5 mil. euro acordat MAIB acum 6 luni în cadrul programului EU4Business-BERD şi care a fost valorificat integral, finanţarea revenind la 14 clienţi ai Moldova Agroindbank din diverse zone de afaceri: transport, medicină, agricultură, industria prelucrătoare, construcţii etc.

INFOTAG precizează: BERD este cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova. De la începutul activităţii sale în ţară, banca a investit 1,3 mlrd. euro în 131 de proiecte din sectorul financiar, agroalimentar, energetic, de producere şi infrastructură.

Moldova Agroindbank deţine o cotă de piaţă de peste 30%. La începutul lunii octombrie 2018, acţionar al MAIB a devenit un consorţiu internaţional, format din BERD, „Horizon Capital” şi „AB Invalda INVL”, care a cumpărat 41,09% din acţiunile băncii. În anul 2018, MAIB a înregistrat un profit în mărime de 530 mil. lei, iar valoarea contabilă a unei acțiuni a MAIB a depășit 4 mii de lei. Potrivit clasamentului revistei financiare-bancare „Profit”, Moldova Agroindbank se situează pe primul loc în topul fiabilității și stabilității financiare a băncilor din Moldova, fiind cea mai capitalizată bancă din țară. În primele zece luni ale anului 2019, banca a obținut un profit de 636 mil. lei. Activele sale depășesc 25,4 mlrd. lei, iar capitalul – 4,3 mlrd. lei. Prin reţeaua sa vastă de 66 sucursale şi 107 agenţii, banca deserveşte aproximativ un milion de clienţi, atât persoane fizice, cât şi IMM şi corporaţii.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 30.12.2019 01:32:58 Valeria
    Asta inseamna ca active la MAIB cresc mai departe?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.