Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT LA BUGET 530,37 MIL. LEI ($30 MIL.) DIN PLASAREA VMS

19 februarie, 2020
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT LA BUGET 530,37 MIL. LEI ($30 MIL.) DIN PLASAREA VMS

La licitaţia din 18 februarie, Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 530,37 mil. lei ($30 mil.) din plasarea valorile mobiliare de stat (VMS). Potrivit agenției INFOTAG, ceea ce este cu 4 mil. lei mai puțin decât suma obținută la licitația anterioară pentru plasarea VMS.

Emitentul titlurilor de stat a oferit pentru licitație hârtii în valoare de 480 mil. lei, iar cererea de la bănci a constituit 691,9 mil. lei. Cererea pentru VMS comparativ cu licitația anterioară a scăzut cu peste 223 mil. lei.

Experții și participanții profesioniști din cadrul piaței de capital consideră că scăderea se datorează micșorării profitabilității obligațiunilor de stat de la 7% la 5,5%.

Ministerul a plasat VMS cu o rentabilitate medie de 4,16%-5,52%. Acest indicator este mai mic decât randamentul la care au fost plasate titlurile la licitația anterioară, când aceşti indici constituiau 4,17% şi, respectiv, 5,62%.

Profitabilitatea valorilor nu acoperă nivelul inflației anuale, a cărei rată în ianuarie a fost de circa 6,85%.

„Pe parcursul anului curent, rata de bază va continua să scadă. Reducerea ulterioară a acesteia nu va mai fi atât de accentuată. Dar, cel mai probabil, aceasta se va produce prin intervenția autorității de reglementare deja în prima jumătate a anului”, a spus interlocutorul agenției.

Potrivit lui, regulatorul va continua să utilizeze indicatorii financiari, cu ajutorul cărora va spori atractivitatea creditării de către bănci a economiei.

„Banca Națională a Moldovei observă că nu există o creștere a creditării în sectorul real și, prin urmare, va îndemna băncile, prin diverse metode, să sporească volumul de împrumuturi destinate persoanelor juridice”, susțin participanţii profesionişti ai pieţei de capital.

Interlocutorii agenției atrag atenția asupra tendinței de scădere a nivelului inflației, de care este responsabilă BNM.

„Acest fapt permite regulatorului să atenueze cu îndrăzneală politica monetară, făcând resursele pieței mai ieftine și mai accesibile pentru mediul de afaceri”, a spus interlocutorul agenției INFOTAG.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.