Poster financiar

BNM ARE O ABORDARE INDIVIDUALĂ FAŢĂ DE FIECARE BANCĂ ÎN PROBLEMA PLĂȚII DIVIDENDELOR CĂTRE ACȚIONARI – GUVERNATORUL BNM

24 februarie, 2020
BNM ARE O ABORDARE INDIVIDUALĂ FAŢĂ DE FIECARE BANCĂ ÎN PROBLEMA PLĂȚII DIVIDENDELOR CĂTRE ACȚIONARI – GUVERNATORUL BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) are o abordare individuală faţă de fiecare bancă în problema plății dividendelor către acționari, a declarat guvernatorul acesteia, Octavian Armașu.

Solicitat de corespondentul agenţiei INFOTAG, el a spus că BNM nu are o interdicție generală pentru plata dividendelor de către bănci.

„Fiecare bancă cunoaște cerințele BNM referitoare la capital sau, de exemplu, la lichiditate. Iar atunci când băncile ne solicită permisiunea de a plăti dividende, noi, cei de la BNM, analizăm acești indicatori, facem teste speciale de stres pentru a înțelege mai bine ce ar putea comporta plata uneia sau altei mărimi a dividendelor. Și numai în baza calculelor făcute individual pentru fiecare bancă, se ia o decizie cu privire la modul cum băncile ar trebui să procedeze cu dividendele”, a spus Armaşu.

Potrivit lui, se mai întâmplă că, potrivit rezultatelor testelor de stres, BNM poate recomanda unei sau altei bănci să se abțină de la plata dividendelor către acționari.

Conform rezultatelor anului 2019, toate cele 11 bănci din Moldova au înregistrat un rezultat financiar pozitiv, obţinând un profit net de 2,3 mlrd. lei, ceea ce este cu 55,5% mai mult decât rezultatul anului 2018. Mai mult de jumătate din profitul pe sistem (61,2%) a fost generat de două bănci: Moldova Agroindbank (31,2%) și Moldindconbank (30%).

În 2019, rentabilitatea activelor (ROA) pe sistem a crescut cu 0,6 puncte procentuale față de 2018, însumând 2,5%. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a crescut cu 3 p.p., atingând un nivel de 14,6%.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 24.02.2020 03:48:06 Fima
    Plata divedendelor este o treaba sfinta pentru ori ce proprietar!
  2. 26.02.2020 07:23:50 Vasile
    Eu cred ca bancii nostrii sunt prea capitalizat de acea actionarii trebue sa primesc in acest an frumoase dividende.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.