Poster financiar

EXPERT: COMPARATIV CU VALUTELE PRINCIPALILOR PARTENERI COMERCIALI, LEUL MOLDOVENESC ÎŞI MENŢINE STABILITATEA

31 martie, 2020
EXPERT: COMPARATIV CU VALUTELE PRINCIPALILOR PARTENERI COMERCIALI, LEUL MOLDOVENESC ÎŞI MENŢINE STABILITATEA

Comparativ cu valutele principalilor parteneri comerciali ai RM, leul moldovenesc îşi menţine stabilitatea. De această opinie este expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un studiu, expertul a elaborat Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10), care este format dintr-un coș de 10 valute ale principalilor parteneri comerciali și economici ai Republicii Moldova (UE, SUA, Rusia, România. Ucraina, Belarus, China, Polonia, Turcia şi Cehia).

Astfel, Ioniţă a menţionat că, „în perioada 23-29 martie, leul moldovenesc s-a apreciat față de rubla belarusă (+3,96%), zlotul polonez (+1,24%) și hrivna ucraineană (+1,33%).

„Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu valutele regionale, în schimb continuă să piardă poziţii în raport cu valutele principale. Astfel, leul s-a depreciat față de dolarul american (-1,29%). Însă acest lucru se atestă la toţi partenerii comerciali principali ai RM. Valutele regionale sunt cele mai afectate de criză (de pandemie) și rând pe rând cedează în fața dolarului american”, a remarcat Ioniţă.

El a menţionat că, de la începutul anului 2020, primele au căzut rubla rusească (-27,22%) și rubla belarusă (-23,04%), apoi a urmat hrivna ucraineană (-17,43%), iar săptămâna trecuta a venit rândul deprecierilor și pentru coroana cehă (-11,33%), urmată de zlotul polonez (-10,76%). Totodată, expertul menţionează că, de la începutul anului, leul românesc s-a depreciat cu4,39% în raport cu dolarul american.

„În timp ce toate valutele din IVM-10 înregistrează scăderi față de dolarul american, leul moldovenesc cedează lent pozițiile sale și are un comportament comparabil cu leul românesc. Poziția puternică a leului moldovenesc în regiune, pe de o parte, permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, ceea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, ceea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești în țările din regiunii. BNM este pusă între ciocan și nicovală: pe de o parte, prin intervențiile sale pe piața valutară, trebuie să mențină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l mențină foarte tare, pentru a asigura competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale”, consideră expertul.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 31.03.2020 04:53:10 Liza
    Pina chind MDL este puternic da nimeni nu stie ce o sa fie cu dinsu vare si toamna.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.