Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A PRIMIT ÎN BUGET 718 MLN. LEI ($43,2 MIL.) DIN PLASAREA VALORILOR MOBILIARE DE STAT

06 august, 2020
MINISTERUL FINANŢELOR A PRIMIT ÎN BUGET 718 MLN. LEI ($43,2 MIL.) DIN PLASAREA VALORILOR MOBILIARE DE STAT

La 4 august, Ministerul Finanţelor a plasat la o licitaţie valori mobiliare de stat (VMS) pentru suma de 718,2 milioane de lei ($43,2 mil.).

Agenţia INFOTAG, cu referire la surse din cadrul Băncii Naţionale (BNM), ţine să informeze că veniturile medii din VMS au rămas practic neschimbate faţă de licitaţia precedentă de acum două săptămâni: valoarea sa mai mică a fost fixată la 3,82%, iar cea superioară - la 5,52%. La licitaţia anterioară, aceşti indicatori au fost de 3,86% şi, respectiv, 5,52%.

Cererea de valori mobiliare de stat din partea băncilor s-a ridicat la 883 mil. lei, ceea ce reprezintă mai mult decât volumul ofertei emitentului cu 233 mil. lei.

Profesioniştii care participă pe piaţă, intervievaţi de corespondentul INFOTAG, atrag atenţia asupra conjuncturii favorabile pentru stat de pe piaţă, Ministerul Finanţelor având o bună oportunitate de a atrage resurse pe piaţa internă, la un preţ destul de rezonabil.

"Ţinând cont de rata anuală a inflaţiei de 4,05%, emitentul valorilor mobiliare de stat le plasează pe piaţă cu un randament mediu de 4,67%, care este doar puţin mai mare decât inflaţia", a punctat sursa, citată de agenţie.

"Dacă băncile ar oferi împrumuturi către sectorul real cu o rată medie a dobânzii de 4,6%, pe piaţă s-ar simţi concurenţa. Între timp, afacerile nu manifestă un mare apetit pentru împrumuturi şi, prin urmare, băncile sunt dispuse să plaseze resursele libere în valori mobiliare de stat, care sunt instrumentul financiar cel mai lichid de pe piaţă ", remarcă participanţii profesionişti ai pieţei de capital din Moldova.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.