Poster financiar

PE TERMEN MEDIU, NU EXISTĂ RISCURI PENTRU MONEDA NAŢIONALĂ – OPINIA EXPERTULUI

11 ianuarie, 2021
PE TERMEN MEDIU, NU EXISTĂ RISCURI PENTRU MONEDA NAŢIONALĂ – OPINIA EXPERTULUI

Pe termen mediu, nu există riscuri pentru moneda naţională. Potrivit agenției INFOTAG, această opinie a fost exprimată, pe blogul său, de către expertul economic Veaceslav Ioniţă.

El consideră că „cererea pentru valută va continua să fie mai mică decât oferta, iar rolul Băncii Naţionale (BNM), în menţinerea cursului de schimb al leului moldovenesc în faţa fluctuaţiilor puternice ale monedei la nivel internaţional, va fi similar cu 2020”. „Din luna mai 2020, a existat un surplus pe piaţa valutară a Moldovei. Oferta a fost mult mai mare decât cererea, iar principalul motiv pentru aceasta a fost cererea redusă din partea persoanelor fizice. În aceste condiţii, BNM a fost nevoit să intervină prin cumpărarea de valută pentru a preveni o creştere excesivă a cursului de schimb al leului”, a spus Ioniţă.

În opinia sa, „Moldova nu-şi poate permite luxul unei monede naţionale puternice după modelul ţărilor UE, dar şi o depreciere la nivelul monedelor regionale nu poate fi o soluţie bună”.

„În aceste condiţii, BNM a intervenit pe piaţa valutară pentru a menţine leul în echilibru, iar acest sold a afectat fluctuaţiile cursului de schimb. Drept urmare, leul moldovenesc a încheiat anul 2020 exact ca dolarul SUA. Şi cotaţiile sale în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Moldovei (ţările UE - „I.”) repetă cotaţiile acestor monede în raport cu dolarul SUA (acestea scad în raport cu ele, ca şi dolarul)”, a notat expertul.

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 12.01.2021 09:26:19 Vadim
    Tot depilda de dolarul SUA, nici de cum de la leul moldovenesc.
  2. 12.01.2021 10:18:52 Elena
    Daca dolaru cade , atunci leul nostru sa fie mai puternic si cursu poate ajunge undeva la 16.85 MDL;$1.
  3. 27.01.2021 11:36:14 Laurentio
    Este adavarat ca MAIB tine bune pozitiile pe piata bancara in Moldova.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.