Incidente

TREI CETĂŢENI MOLDOVENI AU FOST ARESTAŢI ÎN BULGARIA SUB ACUZAŢIA DE IMPLICARE ÎN ORGANIZAREA UNUI ACT TERORIST ÎN TURCIA

21 noiembrie, 2022

Trei cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în Bulgaria sub acuzaţia de implicare în organizarea unui act terorist în Turcia. Potrivit Infotag, acest lucru a fost raportat de reprezentantul oficial al procuraturii bulgare Siyka Mileva.

Potrivit ei, patru din cinci reţinuţi au fost arestaţi printr-o hotărâre judecătorească. Este vorba despre cetăţenii moldoveni Ivan Calac şi Leonid Acsacal, precum şi Petru Topal, cu dublă cetăţenie (moldovenească şi bulgară), şi sirianul Armane Abdulrami. Al cincilea suspect a fost eliberat din arest din cauza unor probleme de sănătate.

Investigarea urmei bulgare este condusă de specialişti din cadrul sectorului antiterorism al Procuraturii capitalei Sofia. Potrivit datelor preliminare, "deţinuţii au oferit organizatorilor atacului terorist suport logistic şi de comunicare". Pe lângă complicitate la terorism, ancheta îi acuză pe cei arestaţi de trafic de persoane şi contrabandă.

Ministerul afacerilor externe şi integrării europene (MAEIE) al Republicii Moldova a confirmat că a fost informat imediat despre reţinerea cetăţenilor moldoveni în Bulgaria.

Potrivit sursei, reprezentanţii ambasadei la Sofia vor monitoriza cu atenţie evoluţiile legate de acest caz.

"Ţara noastră a condamnat ferm orice act terorist, inclusiv atentatul de la Istanbul şi reiterează deschiderea pentru schimbul eficace de informaţii dintre autorităţile de aplicare a legii, autorităţile judiciare şi serviciile de informaţii din statele vizate pentru combaterea terorismului, urmărirea luptătorilor străini şi combaterea criminalităţii organizate", a subliniat MAEIE al Moldovei într-un comunicat.

Pe 13 noiembrie a avut loc o explozie pe strada turistică Istiklal din Istanbul. Patru persoane au murit la locul exploziei, încă două - mai târziu în spital. Alte 81 de persoane au fost rănite, dintre care două sunt în stare gravă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2022.11.30 13:09 Fima
    Cred ca aici este o grisala mare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.