Interviu

NATALIA POLITOV-CANGAŞ: CAMPANIA DENIGRATOARE DIN MASS-MEDIA NU-L VA AJUTA PE VEACESLAV PLATON SĂ PREIA CONTROLUL ASUPRA VICTORIABANK

03 februarie, 2014

(Interviu acordat în exclusivitate agenţiei ”INFOTAG” de către Preşedintele Comitetului de conducere al BC „Victoriabank” SA, Natalia Politov-Cangaş)

„INFOTAG”: Dnă Politov-Cangaş, recent în mass-media au apărut un şir de articole denigratoare despre Dvs. şi Victoriabank. Victoriabank este una dintre băncile de top din Moldova şi în această situaţie am dori să aflăm care este atitudinea Dvs. faţă de aceste publicaţii, sunt ele legate de încercările unui grup de acţionari de a schimba conducerea băncii? Ce în aceste articole este adevărat şi ce reprezintă doar zvonuri?

Natalia Politov-Cangaş:
Vreau din start să precizez că am acceptat să acord acest interviu agenţiei „INFOTAG” tocmai pentru a spune cine stă în spatele campaniei mediatice denigratoare şi care este scopul real al acesteia. De asemenea, fac acest lucru și pentru a nu permite opiniei publice să fie dusă în eroare. Nu voi admite ca imaginea băncii şi a mea personală să fie defăimate.

După cum bine ştiţi, banca are mai mulţi acţionari, care au un interes comun: asigurarea dezvoltării cu succes a băncii. Desigur, printre acţionari pot apărea uneori și persoane care urmăresc alte interese. De exemplu, acţionarii minoritari încearcă să-şi impună interesele, chiar dacă acestea vin în contradicţie cu interesele celorlalţi proprietari ai băncii. Au fost cazuri, în alte bănci, când astfel de acţionari minoritari au reuşit să-şi facă jocurile. Asta numai pentru că li s-a permis să folosească diverse scheme ilegale şi incorecte. În cazul Victoriabank - o bancă puternică şi stabilă, ce are în spate acţionari puternici din afara ţării în persoana BERD şi Alpha Bank, este o naivitate să se creadă că cineva poate pune în practică astfel de metode şi mai mult ca atât acestea ar putea avea succes.

„I”: Dar cum poate fi aflat dacă un acţionar este minoritar sau nu, în condițiile în care în Moldova sunt cunoscute cazuri când o singură persoană poate controla prin terţi inclusiv pachetul majoritar al unei bănci, fără ca organul de control bancar să cunoască acest lucru?

Natalia Politov-Cangaş:
Problema transparenţei în sistemul bancar rămâne actuală. Sper ca ea să fie soluţionată de conducerea ţării atât în interesul clienţilor, cât şi al acţionarilor corecţi cât mai curând posibil. Pentru că nu este normal ca acţionarii unei bănci să se trezească în afara jocului doar pentru că cineva, care urmăreşte interese meschine, cumpără prin persoane interpuse un număr mare de acţiuni, fapt care îi permite să-şi impună interesele.

„I”: Apropo de transparenţă, vice-preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat că grupul de companii pe care îl gestionează a vândut, în 2011, acţiunile pe care le deţinea la Victoriabank şi de atunci nu mai are nici o legătură cu această bancă. Puteţi confirma acest lucru?

Natalia Politov-Cangaş:
Da, categoric. Domnul Plahotniuc nu mai are nici o legătură cu banca, nici în nume personal, nici prin terţi.

„I”: Revenind la ceea ce s-a întâmplat în ultima perioada, atrage atenţia conferinţa de presă organizată recent de un grup minoritar de acţionari, care s-au plâns că au fost obstrucţionaţi în convocarea Adunării Generale a Acţionarilor. Ne-aţi putea explica care de fapt este motivul nemulţumirii lor?

Natalia Politov-Cangaş:
Cum am menţionat mai devreme, uneori, grupurile minoritare de acţionari încearcă să-şi impună interesele utilizând metode mai puţin corecte. Nu ar fi nici o problemă, dacă aceşti acţionari ar avea argumentele necesare pentru promovarea unei sau altei decizii. Dar problema este că aceşti acţionari sunt de fapt un grup care reprezintă interesele unei singure persoane. Tocmai aceasta a generat semne de întrebare, de ce aplicând forţa de constrângere şi utilizând metode neloiale, aceştia încearcă să schimbe conducerea băncii?

„I”: Aţi putea să ne spuneţi cine totuşi stă în spatele acestor acţionari, care au cerut de urgenţă convocarea unei noi Adunări Generale a Acţionarilor (stabilite pentru 6 februarie) pentru a schimba toată conducerea băncii - Comitetul de Direcţie şi Consiliul de Administraţie? Este adevărat că în spatele lor stă un renumit businessman din Moldova, care de altfel deţine pachete de acţiuni la alte câteva bănci din Moldova – Veaceslav Platon?

Natalia Politov-Cangaş:
Nu cred că acest lucru constituie un secret. Mai întâi de toate pentru că Dl. Platon nici nu ascunde acest lucru. El personal a fost prezent la ultima Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor Victoriabank din 15 noiembrie 2013 pentru a-şi apăra interesele, care, apropo, în totalitate coincideau cu cele ale grupului de acţionari, care fraudulos încercă să preia puterea în bancă.

„I”: Ce anume nu a convenit acestui grup de acţionari în politica de management a băncii?

Natalia Politov-Cangaş:
Managementul actual reprezintă interesele tuturor acţionarilor, cea ce este o normă a oricărei instituţii financiare. Însă acest grup minoritar, în spatele căruia se află Dl. Platon, încearcă să numească un manager pe care sa-l controleze, chiar dacă sunt minoritari. În acest fel, ei nu-şi doresc decât să elimine din procesul decizional alţi jucători importanţi, printre care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Alfa Bank.

„I”: Care este inconvenientul ca asemenea instituţii serioase precum BERD şi Alfa Bank să fie acţionari ai băncii?

Natalia Politov-Cangaş:
Mai întâi de toate, pentru că acestui grup de acţionari îi sunt străine principiile de lucru ale BERD-ului şi Alfa Bank - transparenţa, prudenţa, respectarea legislaţiei şi a drepturilor tuturor acţionarilor. Acest grup de acţionari minoritari nu-şi doreşte decât să deţină controlul. Şi dacă această schemă le-a reuşi în bănci mai mici, s-au gândit să o pună în practică şi într-o bancă stabilă şi puternică precum Victoriabank. Desigur, acest plan nu are sorţi de izbândă. Acest grup de acţionari a făcut tot posibilul pentru a zădărnici participarea BERD-ului la Adunarea extraordinară a acţionarilor din 15 noiembrie 2013. Aceşti acţionari continuă să facă tentative de a influenţa acest acţionar prin campanii mediatice denigratoare la adresa băncii şi a mea personală. Sunt convinsă că asemenea metode nu au cum să dea rezultate într-o banca puternică.

„I”: Cum catalogaţi faptul că articolele denigratoare la adresa Dvs. şi a băncii au apărut în ianuarie concomitent în mai multe publicaţii şi au avut un conţinut aproape identic?

Natalia Politov-Cangaş:
Timp de mai bine de 20 de ani despre Victoriabank şi conducerea acesteia, din care fac parte şi eu, s-a vorbit în termeni de performanţe, succese şi încredere. Dar, cu doar câteva săptămâni înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor stabilită pentru 6 februarie, în presă au apărut un şir de articole de PR negru. Întrebarea este, cine brusc a fost cointeresat ca în presă să fie publicate astfel de atacuri la adresa mea şi a colegilor mei din conducerea băncii? Răspunsul este evident. Iar scopul este de a încerca prin astfel de tertipuri să influenţeze decizia celorlalţi acţionari, după ce anterior nu au reuşit să obţină susţinerea majorităţii în preluarea controlul asupra băncii şi a Consiliului de Administraţie. Toate acestea reamintesc despre atacul la imaginea Dnei Natalia Vrabie, înainte ca aceasta să demisioneze „din proprie iniţiativă” din postul de Preşedinte al Moldova Agroindbank.

Vreau să subliniez că, de exemplu, articolul denigrator la adresa mea şi a băncii publicat în ziarul Adevărul săptămâna trecută a apărut cu litera (P) - publicitate. Aceasta înseamnă că pentru acest articol s-a plătit pentru ca el să apară. Asemenea articole, care nu sunt un produs jurnalistic al redacţiei, ci sunt primite din exterior duc opinia publică în eroare deoarece nu toţi cititorii cunosc faptul că (P) după titlul materialului înseamnă publicitate plătită. De obicei, asemenea articole reflectă poziţia comanditarului care le şi achită apariţia.

În plus, este de remarcat că toate articolele au apărut aproape concomitent şi în acestea sunt utilizate o parte din argumentele pe care le invocă acel grup de acţionari minoritari care-şi doresc preluarea conducerii băncii. Deci este simplu de înţeles cine stă în spatele acestei campanii denigratoare din presă.

„I”: Dar de ce acest grup de acţionari şi cei care se află în spatele lor nu folosesc metode civilizate garantate de dreptul lor de acţionar, de exemplu iniţierea discuţiilor în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor şi supunerea votului a anumitor decizii?

Natalia Politov-Cangaş:
Pentru că prin metode civilizate un acţionar minoritar nu are cum să preia controlul asupra băncii. Şi atunci, ca şi în cazul altor bănci unde aceşti acţionari au acţionat similar, s-a decis lansarea unei campanii murdare în presa şi încercarea de a duce în eroare restul acţionarilor.

Apropo, nu m-aş mira dacă după acest interviu vor apărea alte publicaţii murdare. Din câte ştiu, un şir de articole denigratoare urmează să apară în presă chiar în săptămâna curentă. Totuşi timpul și acţiunile managementului băncii vor arăta foarte curând cine şi de ce lansează aceste atacuri. Dar nu ne vom lăsa în nici un fel influenţaţi în deciziile noastre de astfel de sfidări ale acestui grup minoritar de acţionari.

„I”: Totuşi, ce şanse are acest grup minoritar de acţionari să preia conducerea bănci?

Natalia Politov-Cangaş:
Nici o şansă! Eşuarea acestor încercări va demonstra cât de solidă este Victoriabank, şi care este forţa şi autoritatea unui acţionariat puternic. Este un fel de test, pe care îl vom trece cu brio şi care ne va face şi mai puternici.

Problema constă în ce se întâmplă în general cu sistemul bancar din Moldova, pe care încearcă să-l influenţeze diferite grupuri de interese. Consider că instituţiile statului ar trebuie să se implice de urgenţă în protejarea sectorului bancar. Cu atât mai mult că autorităţile dispun de informaţii în legătură cu ceea ce se întâmplă în acest domeniu. Este nevoie de decizii prompte la nivel instituţional, astfel încât aceste grupuri de interese să nu mai poată influenţa sectorul bancar.

„I”: Referindu-se la evenimentele din jurul Victoriabank, unii experţi folosesc noţiunea de „atac raider”? Nu este aceasta o exagerare?

Natalia Politov-Cangaş:
Să fim serioşi şi să nu operăm cu termeni de acest fel. În cazul Victoriabank nu este altceva decât încercarea unui grup minoritar de acţionari de a-şi impune interesele. Nu aşi vedea în aceasta nicio problemă, dacă acest lucru ar fi fost făcut prin metode corecte, cu argumente şi probe reale, dar nu prin atacuri murdare plătite în presă şi încercări de intimidare.

„I”: O nouă Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor Victoriabank a fost convocată pentru 6 februarie. Credeţi că la această adunare grupul minoritar de acţionari va face o nouă încercare de a prelua controlul asupra băncii?

Natalia Politov-Cangaş:
Reiterez - orice încercare de acest gen nu are sorţi de izbândă. Aş vrea să atrag atenţia asupra unui fapt interesant. Încercarea nereuşită a grupului minoritar de acţionari de a prelua controlul asupra băncii prin demiterea actualului Consiliu de Administraţie a avut loc la doar două săptămâni după ce au fost cumpărate acţiunile. Această dorinţă s-a proliferat după ce, spre uimirea acestui grup de acţionari, la ultima Adunare Generală a Acţionarilor de pe 15 noiembrie 2013 a participat un număr record de acţionari – cel mai mare din istoria băncii - 96%. Aceasta n-a însemnat decât că puterea de decizie a acestor acţionari minoritari a scăzut drastic. După aceasta, au apărut şi pretenţiile acestui grup de acţionari faţă de rezultatele şi managementului ”defectuos” al băncii. Nu vi se pare dubios că acest grup de acţionari minoritar a făcut astfel de evaluări legate de performanţele băncii în doar două săptămâni? Asemenea evaluări, dacă sunt făcute serios, se realizează timp de câteva luni bune. În opinia mea, acest fapt nu face decât să confirme că aceşti acţionari acţionează la comanda cuiva şi nu-şi doresc decât să preia rapid controlul asupra băncii.

„I”: Vă aşteptaţi ca acest conflict între acţionari sa ia amploare?

Natalia Politov-Cangaş:
Consider că nu există nici un conflict între acţionari. Există o tentativă a unor acţionari minoritari de a-şi impune interesele proprii prin metode incorecte. Cred că lucrurile vor fi clarificate pe 6 februarie 2014 şi aceşti acţionari vor înţelege de ce astfel de metode nu au sorţi de izbândă într-o bancă de talia Victoriabank. Iar în cazul în care se va continua cu publicarea în presă a articolelor denigratoare la adresa băncii, a mea sau a colegilor mei, va urma şi un răspuns categoric pe potrivă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.