Interviu

MOSCOVA NU VA PERMITE CHIȘINĂULUI SĂ FIE POLITIC CU UE, DAR ECONOMIC CU CSI – DAN DUNGACIU

27 iunie, 2014

Moscova nu va permite Chișinăului să fie politic cu UE, dar economic cu CSI, susține directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Acadеmiei Române, Dan Dungaciu, în contextul semnării la Bruxelles a Acordului de Asociere dintre RM și UE.

Într-un interviu blitz acordat agenției „INFOTAG”, expertul afirmă că Acordul oferă perspective pozitive pentru modernizarea R.Moldova, dar a anticipat că „nici nu se va usca cerneala de pe documentul semnat de premierul Iurie Leancă că vor veni reacțiile din partea Moscovei”.

„INFOTAG”.: Dle Dungaciu, care este semnificația momentului de la Bruxelles pentru dezvoltarea RM in continuare?

Dan Dungaciu:
Semnarea Acordului de Asociere este un moment semnificativ, care merită salutat ca atare, dar nu este un capăt de drum. Acordul oferă perspective pozitive pentru modernizarea R.Moldova, care, odată fructificate, vor schimba republica. Însă trebuie privită și cealaltă fațetă. Moldova nu are garantată perspectiva europeană și nici nu va fi ușor să o obțină, mai ales în condițiile în care oboseala extinderii este evidentă, la fel și eșecul așa numitei Politici de vecinătate. Moldova se va afla între Scylla și Caribda: trebuie să convingă Bruxellesul că Politica de vecinătate este despre integrare europeană – deși Bruxellesul este convins de contrariul, și să convingă Moscova că Politica de vecinătate nu este despre integrarea europeană – deși Moscova este convinsă de contrariul. Este o sarcină grea, aproape o misiune imposibilă pe termen scurt și mediu.

„I”.: Credeți că acum parcursul european al Republicii Moldova devine ireversibil?

D.D.:
Deocamdată, nu. Semnarea Acordului este un punct de plecare semnificativ spre Europa, dar nu mai mult. Moldova deschide două fronturi: frontul european prin care să convingă Bruxelles-ul să meargă mai departe, spre statutul de „stat candidat” și frontul răsăritean, prin care să convingă Rusia să o lase să meargă mai departe. Ambele sunt extrem de dificile.

În ceea ce privește Moscova, ea nu are cum să nu reacționeze. Este în logica tehnicilor de putere specifice regiunii. Nu este vorba de considerente morale, ci de faptul că Moscova își va pierde prestigiul și influența, pe plan intern și regional, dacă nu face nimic. O Moscovă fără reacție este una fără credibilitate la Chișinău, Kiev, Tiraspol sau Minsk. Deci este, dacă vreți, aproape obligată să reacționeze. Asta nu este o scuză, este o realitate. De aceea cred că nici nu se va usca cerneala de pe documentul semnat de premierul Leancă că vor și veni reacțiile Moscovei.

Tentativele unor politicieni de la Chișinău de a rămâne „între două luntrii” sunt, ca de obicei, naive. Nu poți convinge Moscova să te lase să te duci spre UE cu argumente că vei rămâne alături de ea, că vei fi partenerul ei în UE sau, chiar mai mult, un fel de „cal troian” al Moscovei acolo. Aceste argumente sunt naive. Moscova nu va permite Chișinăului să fie politic cu UE, dar economic cu CSI! Este dincolo de ceea ce poate accepta un stat care nici măcar nu înțelege foarte bine diferența dintre politică și economie. Deci este clar că Rusia va reacționa. Chișinău știe și el asta, și sper că este bine pregătit să reacționeze.

„I”.: Care sunt principalele provocări cu care se confrunta RM în preajma semnării Acordului de Asociere și ce masuri mai trebuie să ia autoritățile de la Chișinău?

D.D.:
Din punct de vedere al securității, Moldova este un șvaițer. Sunt extrem de multe vulnerabilități. Este clar că Rusia nu a împiedicat semnarea Acordului, în primul rând pentru că nu a putut, dar și pentru că va dori să arate că semnarea va aduce tensiuni interne, criză economică, destabilizare internă, deci că a fost o decizie proastă a elitelor din R.Moldova și pentru care populația va trebui să le sancționeze în toamnă. Nu va fi ca în Ucraina, dar va fi tot rău. Deja presa rusă a dat semnalul. Vorbim de embargouri, tensiuni interne, Transnistria, Găgăuzia, prețul la gaz etc. Testul cel mai important pentru elita proeuropeană de la Chișinău abia de acum începe. Să facă din această semnare cu adevărat proiect politic asumat de societatea din R.Moldova mai mult decât un ciclu electoral.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.01 19:32 Arcadie
    Dl Dungaciu, suntati bravo, jos palarie!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.