Interviu

ÎN MOLDOVA SE REDUCE NUMĂRUL ÎNCĂLCĂRILOR LA ÎNCHEIEREA CONTRACTELOR DE MUNCĂ

16 iulie, 2014

Interviu acordat agenţiei „INFOTAG” de şeful Inspecţiei Muncii, Dumitru STĂVILĂ.

„INFOTAG”: Relataţi pe scurt rezultatele primului semestru în domeniul controlului securităţii muncii?

Dumitru Stăvilă: Începând cu 1 ianuarie şi până în iunie 2014 au fost efectuate 3600 de controale la 3100 de agenţi economici. În cadrul întreprinderilor date muncesc peste 117000 de oameni, dintre care 55 de mii sunt femei şi 49 angajaţi sunt minori.

1946 de verificări au avut loc în legătură cu legislaţia muncii şi 1714 în legătură cu protecţia sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. În urma verificărilor au fost depistate 39 mii de abateri.

„I”: Ce fel de încălcări se întâlnesc cel mai des?

D.S.: Cel mai des angajatorii îşi permit să nu achite la timp salariile, amână achitarea remuneraţiilor în întregime, refuză să achite compensaţii materiale la rezilierea contractelor de muncă individuale.

În ceea ce priveşte abateri în domeniul protecţiei sănătăţii şi securităţii, cele mai dese încălcări sunt lipsa evaluării riscurilor la întreprinderi, angajatorii permit oamenilor să muncească fără a fi instruiţi, muncitorii nu dispun de obiecte de protecţie individuală, nu li se oferă uniforme şi încălţăminte specială. Aceste încălcări cel mai des rezultă în accidente la locul de muncă. În prima jumătate a anului 2014 inspectorii au investigat 25 cazuri de accidentare, opt – soldate cu decese, iar în 17 cazuri angajaţii au devenit invalizi.

„I”: În ce domenii au fost înregistrate cele mai multe încălcări?

D.S.: „S-au evidenţiat” întreprinderile din sectorul construcţiilor şi agriculturii, totodată, tot în aceste domenii a fost înregistrată cea mai înaltă rată de neachitare a salariilor – peste 55%.

„I”: Cărui fapt se datorează aceasta?

D.S.: Agenţii economici angajează oameni fără a semna contracte individuale de muncă. Chiar şi pentru un termen de trei-patru luni trebuie semnat un contract. Vine toamna, se micşorează cererea de forţă de muncă şi întreprinderile nu ştiu ce să facă cu aceşti oameni. Agenţii economici sunt nevoiţi să concedieze o parte din angajaţi. Lipsa pieţele de desfacere a producţiei agricole, de asemenea, generează datorii de achitare a salariilor.

„I”: Este oare posibil de a lichida fenomenul muncii la negru?

D.S: În Moldova este pe larg răspândită folosirea muncii ilegale. Dar acest fenomen nu persistă peste tot. Dacă pe parcursul anului 2012 specialiştii inspecţiei au depistat peste 1300 de oameni care munceau fără a avea un contract de muncă, atunci în 2013 cifra unor astfel de angajaţi s-a redus cu 300 de oameni. Situaţia poate fi schimbată, dar este un proces lent şi migălos. Şi angajaţii, şi angajatorii trebuie obişnuiţi cu legalizarea relaţiilor de muncă.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.17 18:15 Ilie
    Cam slab arata inspector...
  2. 2014.07.29 21:54 Vica
    NU VA CRED

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.