Interviu

​IURIE CIOCAN: ”PARTIDELE POLITICE TREBUIE SĂ LUCREZE PERMANENT, NU DOAR ÎNAINTEA ALEGERILOR”

15 septembrie, 2014

Luni, 15 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) începe o nouă etapă de pregătire pentru alegerile parlamentare. La alegeri vor putea participa doar partidele și mișcările care la data din 15 septembrie sunt incluse în Registrul Partidelor, aflat la Ministerul Justiției. Particularitățile viitoarei campanii electorale au făcut obiectul discuției reporterului agenției ”INFOTAG” cu președintele CEC, Iurie CIOCAN.

Partea I. Toate partidele, înregistrate până la data de 15 septembrie, pot participa la alegerile din 30 noiembrie.

”INFOTAG”: Când va fi lansată oficial campania electorală?

Iurie Ciocan: În linii mari, pentru toate partidele și politicienii campania electorală trebuie să înceapă în ziua următoare după alegeri. Aceasta este varianta clasică, așa este corect, pentru că partidele sunt constituite pentru a duce lupta politică, nu pentru a le aduce aminte despre ele alegătorilor înaintea alegerilor.

În cazul de față, ar fi mai corect să vorbim despre perioada electorală. Pentru fiecare partid, bloc sau candidat independent, perioada electorală începe din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent electoral. Această perioadă se încheie pentru toți în vinerea din ajunul zilei alegerilor, anul acesta – pe 28 noiembrie.

”I”.: Atunci, să spunem altfel: pentru Comisia Electorală Centrală când începe campania electorală?

Iu.C.: Hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor la 30 noiembrie 2014 intră în vigoare la 15 septembrie. Din această zi noi, la Comisia Electorală Centrală, ne vom ocupa în exclusivitate de pregătirile pentru alegerile viitoare: sută la sută din timpul de muncă al tuturor membrilor și colaboratorilor Comisiei Electorale Centrale va fi dedicat acestei activități. Din această zi, toți cei nouă membri ai CEC vor fi la serviciu, or, conform legii, doar trei membri ai comisiei activează cu statut permanent, iar ceilalți șase – în perioada campaniilor electorale. Firește, noi ne-am pregătit demult de aceste alegeri, am demarat pregătirile pentru acestea imediat după alegerile locale din anul 2011.

”I”.: Cine poate participa la alegeri în calitate de candidat de deputat?

Iu.C.: Orice cetățean al Republicii Moldova care a împlinit 18 ani și nu este limitat în drepturile sale civile prin hotărâre de judecată. Firește, după procedura de înregistrare la CEC. Pentru aceasta, dosarul necesar trebuie prezentat la CEC. Pentru candidații independenți acesta reprezintă biografia, declarația de venituri, confirmarea cetățeniei RM, dar și semnături în sprijinul candidaturii sale – cel puțin 2 000 de semnături ale cetățenilor RM, cel mult – 2 500 de semnături.

Respectiv, un partid politic trebuie să prezinte actele de înregistrare, deciziile partidului de participare la alegeri și aprobare a listei cu candidați. Blocurile compuse din două partide trebuie să prezinte la CEC deciziile partidelor respective, pe baza cărora CEC ia decizia de înregistrare a Blocului. Deja după aceasta, Blocul aprobă lista cu candidații de deputat și o prezintă la CEC.

”I”.: Care partide pot depune actele pentru participarea la alegeri?

Iu.C.: Conform legislației, cu două săptămâni înaintea perioadei electorale, care durează două luni, Ministerul Justiției publică lista cu partidele, care sunt înregistrate la momentul respectiv și, respectiv, pot participa la alegeri. Respectiv, doar partidele înregistrate la situația din 15 septembrie pot participa la alegeri. Toate celelalte partide, care vor fi înregistrate după această dată, vor putea participa la alegerile următoare – de exemplu, la alegerile locale din anul 2015.

”I”.: În Registrul Partidelor, plasat pe site-ul Ministerului Justiției, există partide care au încălcat propriile documente de program și legislația în vigoare: de exemplu, nu au convocat congresul în termen, nu au desfășurat alegerile de președinte și pentru organele de conducere ale partidului etc. Ce să facem cu astfel de partide – acestea pot participa la alegeri?

Iu.C.: Ministerul Justiției este cel care exercită controlul activității partidelor politice, acolo există un departament special care exercită un astfel de control organizatoric. Dacă partidul politic, la data de 15 septembrie, există în Registrul Partidelor, el poate participa la alegeri. Este sarcina Ministerului Justiției ca până la demararea campaniei să urmărească și să ceară partidelor ajustarea tuturor actelor. Reiterez, dacă partidul există în Registru la acel moment, el poate participa la alegeri.

”I”.: Decizia de înregistrare a blocurilor este luată doar de CEC? Ministerul Justiției nu are atribuție la aceasta?

Iu.C.: Exact, Ministerul Justiției prezintă lista cu partidele care sunt în drept să decidă independent cum să participe la alegeri. Acestea prezintă actele și CEC ia decizia. Dosarul poate fi depus la CEC în termen de 30 de zile, de la 30 septembrie până la 30 octombrie.

Partea a II-a. CEC pledează pentru egalitatea de gen în listele candidaților pentru deputați.

”I”.: Care ar fi temeiurile de refuz pentru înregistrarea unui bloc electoral?

Iu.C.: Acestea pot fi încălcările în acte, abateri de procedură. În același timp, aceste încălcări pot fi remediate și dosarul poate fi depus repetat. Există timp pentru eliminarea carențelor, dacă acestea vor fi depistate. CEC ia decizia în termen de cinci zile, pentru că întreaga perioadă de înregistrare are o durată de numai 30 de zile. Pot spune că în Moldova nu au fost cazuri de refuz în înregistrarea blocurilor.

”I”.: Vorbeați de ”restricțiile în drepturi civile”. Aceasta înseamnă că în cazul în care vreunui cetățean îi va fi intentat dosar penal, acesta nu poate participa la alegeri?

Iu.C.: Nu. În Constituția țării noastre este stipulată în mod expres ”prezumpția nevinovăției”, nimeni nu poate fi limitat în drepturile sale înaintea emiterii deciziei judecății. Astfel, în privința unor categorii de condamnați anumite instanța poate dispune, cu titlu de pedeapsă suplimentară, restricționarea dreptului de a fi ales. Doar în acest caz cetățeanul nu poate candida la funcția de deputat.

”I”.: Am dori să precizăm informația despre pragul electoral. În țara noastră, Codul Electoral este actul în care s-au operat amendamente cel mai des, inclusiv, referitoare la pragul electoral. Care este acest ”prag” la moment?

Iu.C.: Pentru candidații independenți – două la sută dintre voturile validate ale tuturor alegătorilor care au participat la alegeri. Pentru partidele politice – șase la sută, pentru blocurile formate din două partide – nouă la sută, pentru blocurile politice din trei și mai multe partide – 11%.

”I”.: A existat o sesizare a deputatului Mihai Godea, care a încercat să conteste la Curtea Constituțională prevederea prin care candidații independenți trebuie să acumuleze două la sută. Decizia CC pe marginea acestei sesizări nu există deocamdată?

Iu.C.: Din câte înțeleg, sesizarea este în curs de examinare. Autorul acesteia pornește de la faptul că prin logica matematică, două la sută reprezintă prea mult pentru un candidat independent. Dar logica matematică nu întotdeauna se aplică în jurisprudență. Au existat și trei la sută, acum – două. Totodată, trebuie să ținem minte că în istoria Republicii Moldova nu a fost vreun caz în care un candidat independent să acceadă în Parlament.

”I”.: Parlamentul a început dezbaterile, dar nu a adoptat deocamdată legea care obligă partidele să respecte principiul egalității de gen la formarea listelor cu candidații de deputat. CEC poate influența cumva partidele, în acest sens?

Iu.C.: Noi pledăm demult pentru respectarea egalității de gen, o considerăm corectă. Există partide care au inclus anumite prevederi în actele lor de statut, cote pentru femei pe listele cu candidații de deputat. Acest lucru a fost deja și la alegerile precedente, și la alegerile pentru Consiliul Municipal. Noi de asemenea căutăm să convingem partidele că prezența unui mare număr de femei pe listele candidaților va aduce un plus partidelor și societății. Totodată, noi nu putem obliga partidele să ia anumite decizii la acest capitol.

”I”.: Există un proiect de lege prin care alegerile la secțiile de votare din străinătate ar urma să se desfășoare timp de două zile. Cum apreciați o astfel de propunere?

Iu.C.: Un astfel de proiect de lege există, dar nu pot afirma cu certitudine dacă va fi sau nu va fi adoptat. Dar există recomandările instituțiilor internaționale, inclusiv ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, potrivit cărora regulile de joc nu trebuie schimbate în ultimele șase luni, iar și mai bine – cu 12 luni înaintea alegerilor. În genera, în Moldova aceste reguli se respectă, există o stabilitate a legislației. Mai bine e să ne facem ”temele pe acasă” după alegeri – să studiem, ce a fost bine sau rău și ceea ce a fost rău să corectăm după alegeri, pentru viitoarea campanie electorală.

”I”.: Ce credeți despre faptul că unele partide au demarat deja o campanie electorală activă?

Iu.C.: Eu sunt dezamăgit de faptul că ele și-au încetat activitatea după alegerile precedente. Partidele politice sunt o instituție care funcționează continuu. Ele sunt obligate să lucreze cu alegătorii pe parcursul celor patru ani dintre alegeri, nu doar în ultimele două luni. Membrii partidelor devin candidați din momentul în care Comisia Electorală Centrală a înregistrat lista cu candidații la funcția de deputat. Din acest moment, ele cad sub incidența unor restricții foarte dure: privind utilizarea timpului de emisie, a mijloacelor financiare, a modului de exercitare a atribuțiilor de serviciu.

Partea a III-a. CEC-ul are nevoie de atribuții suplimentare pentru a verifica veniturile partidelor

”I”.: Cum controlați veniturile partidelor în perioada campaniei electorale și în afara acesteia?

Iu.C.: În perioada campaniei totul este clar: fiecare partid, bloc sau candidat independent deschide un cont electoral de pe care se achită toate cheltuielile. Respectiv, aceștia depun rapoarte la CEC, noi verificăm și cheltuielile, și veniturile partidelor. Cât privește perioada dintre alegeri, pe ce cont partidele își desfășoară activitățile acum, la acest capitol nu prea există transparență. În principiu, aceasta se plătește de pe contul partidelor, dar controlul în acest sens este insuficient. Pentru acest motiv și am propus parlamentului să opereze amendamente la legislație, pentru a extinde împuternicirile Comisiei Electorale Centrale.

”I”.: Comisia Electorală Centrală este pregătită pentru alegeri?

Iu.C.: Da. Noi am efectuat achizițiile necesare. În curând, vor sosi din China noile cabine și urne de vot, care corespund tuturor standardelor.

”I”.: Vor fi niște urne transparente?

Iu.C.: Vor fi fumurii, semitransparente. Urnele complet transparente încalcă secretul votării. Statele care le folosesc aplică votarea în plicuri. Astfel, vom avea urne moderne, dar semitransparente.

”I”.: Câți alegători înregistrați are Republica Moldova?

Iu.C.: Circa 2,7 milioane de cetățeni, fără a-i lua în calcul pe cei cu domiciliul permanent pe malul stâng al Nistrului. Noi precizăm continuu listele electorale. Mai mult decât atât, am unificat sistemul de evidență, colectare a datelor, banca de date, formularele alegătorilor. Anterior, fiecare primar, iar noi avem circa 900 de primării, ținea evidența în felul lui. Acum, există o metodologie unică, s-au precizat numerele de alegători. Mai înainte, aveam pe liste 3,4 mil. de alegători, în prezent - 2,7 mil. Aceasta are legătură cu faptul că acum, dacă un cetățean a plecat la muncă sau cu domiciliu provizoriu peste hotare, el rămâne pe lista alegătorilor, pentru că nu s-a scos din evidență.

”I”.: Câte persoane participă la alegeri?

Iu.C.: De regulă, circa 1,7 mil. de persoane. Există și persoane care nu participă principial la scrutin. Este și acesta dreptul lor.

”I”.: Câți alegători locuiesc în Transnistria și câți – peste hotare? Câte secții de votare vor exista peste hotare?

Iu.C.: Potrivit datelor de care dispunem, în Transnistria locuiesc circa 200-250 de cetățeni cu drept de vot, care și-au confirmat cetățenia Republicii Moldova.

Circa 100 de secții vor fi deschise peste hotare, la alegerile precedente au fost 75 de secții. Cât privește numărul de cetățeni, există date cele mai diverse, nu stau să judec. Noi avem sarcina să cream condiții de participare la alegeri tuturor. La alegerile parlamentare precedente, peste hotarele Republicii Moldova au votat circa 65 mii de persoane.

”I”.: Registrul Electronic al Alegătorilor va fi aplicat la acest scrutin?

Iu.C.: Da, cu titlu de experiment, am implementat proiectul pilot în sectorul Ciocana Chișinău, la alegerile locale din anul 2011. De atunci, sistemul a fost definitivat, la fiecare secție de votare au fost câte două computere care, prin diferite conexiuni, vor fi conectate la serverele Comisiei Electorale Centrale. Registrul electronic a fost creat și va funcționa integral la aceste alegeri. Prin intermediul acestuia, am îmbunătățit calitatea listelor electorale. Toate procedurile cu hârtiile se mențin, dar prin intermediul Registrului Electronic va fi ținută evidența alegătorilor, fapt care exclude absolut votul multiplu sau alte ilegalități la secțiile de votare, inclusiv din străinătate.

”I”.: Care este pronosticul Dvs. pentru alegeri?

Iu.C.: Vor fi alegeri deschise, corecte, oneste. Noi vom face totul pentru aceasta.

”I”.: Și rezultatele?

Iu.C.: Rezultatele depind de alegători. Orice s-ar spune, Moldova este o țară cu democrație electorală. La noi în țară președinții, parlamentele, autoritățile locale s-au schimbat de trei ori. Și toate acestea – prin desfășurarea unor alegeri democratice. Noi nu am avut acaparări de putere cu forța, revoluții etc. puterea s-a schimbat mereu în rezultatul alegerilor, validate în țară și recunoscute de comunitatea internațională. Acesta este un lucru foarte important.

”I.:” Mulțumim pentru interviu. Succese în desfășurarea campaniei electorale.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2014.09.15 19:14 Oleg
    Cum el mai departe sa apara interese lui Filat?
  2. 2014.09.15 19:16 Ana
    El sa tradat pe dl Voronin acuma este rindul dl Filat...
  3. 2014.10.02 14:30 Ilie
    Ce popular este el...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.