Interviu

​DINU GHERASIM: VIENNA INSURANCE GROUP REPREZINTĂ O INVESTIŢIE PE TERMEN LUNG ÎN DOMENIUL DE ASIGURĂRI DIN RM

12 noiembrie, 2014

(Interviu acordat de către Directorul General al Donaris Vienna Insurance Group (VIG) Dinu Gherasim reporterului „INFOTAG” Mariana Tabuncic).

„INFOTAG”: Dle Gherasim, ce aşteptări are acţionarul Vienna Insurance Group AG după ce la începutul anului 2014 a achiziţionat 94% din acţiunile Societăţii de Asigurări-Reasigurări „Donaris Group” S.A.?

Dinu Gherasim: Prin decizia de a cumpăra compania locală de asigurări Donaris Group, Vienna Insurance Group a acoperit ultimul punct alb de pe harta Europei Centrale şi de Est unde compania nu era prezentă. În ceea ce priveşte aşteptările investitorului de la respectiva achiziţie, trebuie să menţionez că planurile sunt de lungă durată. Strategia companiei nu este de a obţine un profit imediat. Este vorba de o investiţie pe termen lung pentru a oferi Republicii Moldova şi cetăţenilor ei încredere şi siguranţă în tot ceea ce înseamnă asigurări. Prin această investiţie cetăţenii vor avea posibilitatea să procure asigurări practicate în ţările din Europa în care VIG are tradiţii de activitate. Grupul austriac îşi are prezenţa în 25 de ţări şi gestionează peste 50 de companii de asigurări.

„I”: Care este segmentul de asigurări la care se orientează Donaris Vienna Insurance Group şi care sunt acţiunile prin care vrea să cucerească piaţa?

D.G.: În prezent, o pondere semnificativă din portofoliul de asigurări ale companiilor din Moldova, circa 60%, este deţinut de asigurările auto. Acest fapt ne demonstrează că există loc pentru a cultiva şi a promova alte tipuri de asigurări facultative, cum ar fi asigurările de locuinţe, de bunuri, de persoane, asigurările medicale, de accidente sau cele de răspundere civilă. Prin urmare, vom depune efort pentru a promova şi a aduce în Moldova experienţa europeană în domeniul asigurărilor şi a oferi posibilitate cetăţenilor să achiziţioneze serviciile de asigurare de care au nevoie. Mai mult decât atât, Moldova se află într-o zonă cu risc sporit din punct de vedere al calamităţilor naturale şi acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, determinându-ne să promovăm mai intens asigurările de proprietate şi locuinţe.

„I”: Cum apreciaţi nivelul de dezvoltare al pieţei de asigurări din Republica Moldova?

D.G.: Moldova se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte densitatea asigurărilor. Dacă la nivel european cheltuiala medie pentru asigurări pe cap de locuitor constituie în jur de 500 de euro anual, atunci în Moldova acest indicator este de doar 21 de euro. Diferenţa este considerabilă. De aceea, reiterez că există loc pentru a promova şi a valorifica serviciile de asigurare în scopul dezvoltării pieţei de asigurări la un nivel mai înalt. Evident, densitatea asigurărilor este direct legată şi de nivelul de dezvoltare al ţării, în general, şi al bunăstării cetăţenilor, în particular. Cu o economie precară şi cu probleme de ordin social nu poţi avansa vertiginos pe acest segment de piaţă - sectorul asigurărilor private.

În prezent, gradul de penetrare a asigurărilor în PIB-ul Republicii Moldova constituie în jur de 1,2%, acesta fiind încă un indicator care ne demonstrează că domeniul nu este valorificat. În ţările dezvoltate orice persoană este interesată să-şi asigure sănătatea şi proprietăţile pentru a nu se supune riscului de perturbare a bunăstării personale în caz de pierdere a capacităţii de muncă sau a unui accident. În Moldova acest subiect nu este considerat primordial, fiind supuse atenţiei doar asigurările obligatorii. În aceste condiţii, consider necesar de a spori nivelul de mediatizare a acestui sector, ca societatea să cunoască şi să conştientizeze importanța şi avantajele procurării unei asigurări.

„I”: Care sunt principalele obiective ale planului de afaceri al companiei pentru 2015 la capitolul cota de piaţă, număr de clienţi, profit etc.?

D.G.: VIG nu se axează pe profituri imediate, iar acest fapt demonstrează intenţia de investiţii pe termen lung. În primul rând, ne vom concentra atenţia în direcţia racordării indicatorilor companiei la standardele şi rigorile grupului austriac. Stabilitatea financiară a companiei este principalul punct strategic pe care ne axăm la moment. Deja există decizia bordului de la Viena de a majora până la finele anului capitalul social al companiei Donaris Vienna Insurance Group cu 1,8 mil. euro. Acest fapt demonstrează intenţia acţionarului de a majora capacitatea financiară a companiei. Evident, vom lucra şi asupra produselor de asigurare, pe care le vom ajusta cerinţelor VIG. Punând accentele pe calitate, stabilitate şi contactul mai aproape cu clienţii, rezultatele şi performanţele vor veni de la sine.

„I”: La ce schimbări se pot aştepta angajaţii companiei - reduceri de cadre, majorări de salarii, noi angajări?

D.G.: În principiu, nu cred că vor avea loc mari schimbări în ceea ce priveşte personalul companiei. Mai mult, din punct de vedere strategic, VIG nu impune anumite cerinţe radicale în momentul în care intră pe o piaţă sau alta. Fiecare ţară are anumite particularităţi specifice de dezvoltare despre care este raţional de ţinut cont în dezvoltarea afacerii. Cu siguranţă, vor fi anumite ajustări în ceea ce priveşte motivarea personalului. Se va pune accent pe un sistem motivaţional în funcţie de performanţele fiecărui angajat, de calităţi şi ambiţii personale. Acesta este un principiu de motivare practicat în tot grupul VIG. În ceea ce priveşte noi angajări, compania este în continuă creştere şi evident că acest proces implică şi majorări de personal pentru a face faţă cerinţelor.

„I”: Mulţi investitori străini sunt reticenţi să vină în Moldova, mai ales în ajunul unor alegeri care ar putea chiar schimba guvernarea de la Chişinău. Investitorul străin nu împărtăşeşte astfel de temeri?

D.G.: Sectorul asigurărilor are o componentă socială foarte pronunţată în raport cu clienţii săi. În acest context, noi considerăm că desfăşurarea acestui tip de business trebuie să fie absolvită de orice implicare politică. Mai mult decât atât, VIG nu are nicio implicare politică în activităţile sale în toate ţările unde este prezent. De aceea, este important să ne desfăşurăm activitatea profesionist şi cu responsabilitate, iar evenimentele politice din ţară nu ar trebui să aibă niciun impact asupra acestui gen de activitate.

„I”: De câţiva ani companiile care activează pe piaţa de asigurări din Moldova nu pot depăşi cifra de 1 mlrd. de lei. Ce acţiuni ar trebui întreprinse pentru ca piaţa de asigurări din Moldova să cunoască o dezvoltare rapidă?

D.G.: În prezent, încrederea populaţiei în domeniul asigurărilor este la un nivel foarte scăzut, iar acest fapt este condiţionat de mai mulţi factori. Cu 10 ani în urmă în Moldova activau în jur de 45 de companii de asigurări, iar pe parcursul anilor mai mult de jumătate au falimentat. Acum oficial sunt înregistrare 15 companii de asigurare, deşi consider că pentru Moldova poate şi acest număr este mare. De-a lungul anilor au fost implementaţi mai mulţi paşi în ceea ce priveşte ajustarea capacităţilor financiare ale companiilor de asigurare, au fost stabilite rigori în privinţa capitalului minim necesar, s-au introdus reglementări stricte privind solvabilitatea companiilor, dispersarea activelor etc. Acest fapt demonstrează că autorităţile statului ce reglementează acest sector, supun racordării directivelor europene activitatea companiilor de asigurare. În final societatea va avea de câştigat. Doar odată cu obţinerea încrederii şi credibilităţii faţă de companiile de asigurare, clientul îşi va manifesta interesul să procure asemenea servicii.

„I”: Care ar trebui să fie contribuţia statului pentru a majora nivelul de încredere al populaţiei în asigurări?

D.G.: La moment avem un cadru regulator adecvat supravegherii sectorului asigurărilor. Problema este în funcţionalitatea acestui mecanism. Organele statului trebuie să-şi exercite cu responsabilitate atribuţiile pentru a nu permite practici neloiale şi abuzive în sectorul financiar, pentru a evita riscuri sistemice şi a asigura o transparenţă şi stabilitate a acestui sector, în scopul protejării clienţilor şi a investitorilor în domeniul financiar. Este foarte important să funcţioneze sistemul de prevenire a riscurilor şi aplicare a măsurilor legale de redresare a situaţiilor în scopul evitării cazurilor de faliment ale companiilor de asigurări.

De asemenea, consider că statul trebuie să accepte un parteneriat public-privat în domeniul asigurării medicale. Acest fapt va contribui la creşterea calităţii serviciilor medicale. Cetăţeanul trebuie să aibă oportunitatea de a alege – asigurarea obligatorie gestionată de stat sau cea privată. În aşa fel va funcţiona şi principiul concurenţei, care cu siguranţă va avea impact pozitiv şi asupra preţului.

O atenţie deosebită statul trebuie să o acorde şi asigurării de locuinţe. Prin reglementarea obligatorie a acestui tip de asigurare, statul se va exonera de responsabilitatea de compensare a pierderilor în cazul inundaţiilor frecvente în anumite zone ale ţării cât şi a altor riscuri de catastrofe.

Toate aceste măsuri sunt direcţionate spre interesul societăţii pentru a crea o piaţă de asigurări prosperă şi sănătoasă.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2014.11.12 15:49 Vasile
    Fara doar si poate asta este succes si succes mare!!!
  2. 2014.11.12 16:01 Nestor
    Vad ca asta da roada buna!
  3. 2014.11.12 16:03 Sofia
    Asteptem rezultate suntem gata sa fim clientii companiei care are legatura strinsa cu austiecii...
  4. 2014.11.12 16:49 Silvia
    La sfirsit...
  5. 2014.11.13 14:10 Olga
    In primul rind investitie, si pe urma - profit!
  6. 2014.11.14 08:55 Leila
    Cei care lucreaza la Donaris au succes, este clar pentru toti.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.